BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Петък, 02.12.2022
 
       
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВАСИЛ ВАСИЛЕВ ВРЪЧИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ХР. Г. ДАНОВ” ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В НАЦИОНАЛНАТА КНИЖОВНА КУЛТУРА НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ, ПРЕВОДАЧ И ДРАМАТУРГ ИВАН ТЕОФИЛОВ

обратно

(15.06.2013)

   Заместник-министърът на културата Васил Василев връчи голямата награда „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура на големия български поет, преводач и драматург Иван Теофилов. Тържествената церемония се състоя в късния следобед вчера в къщата-музей на патриарха на българското книгоиздаване Хр. Г. Данов в Стария Пловдив.


    „За мен е голяма чест, че съм тук, сред вас”, каза в приветствието си зам.-министърът на културата Васил Василев и поздрави сърдечно всички номинирани творци и гости на тържеството от името на министъра на културата д-р Петър Стоянович. Зам.-министър Василев подчерта, че добрите традиции и практики на Министерството на културата в областта на книгоиздаването ще продължат и занапред. Министерството на културата ще продължи и за в бъдеще да подкрепя и сътрудничи за Националната награда “Христо Г. Данов”, която е учредена през 1999 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, допълни той. „Когато словото се материализира в букви, то трябва да бъде и достъпно за читателя, за да може душата на автора да отиде в душата на читателя”, каза още зам.-министър Васил Василев.


    Силно развълнуван, Иван Теофилов благодари за високото признание на всички и най-вече на хората от своя роден град Пловдив, като подчерта, че е изключително щастлив в този момент. Роденият през 1931 г. в Пловдив поет изтъкна, че почти четвърт от творчеството му е свързано с този прекрасен и древен град, като неслучайно и според критиката емблематичните за творчеството му книги са посветени именно на този град. Лауреатът на тазгодишната Национална награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура Иван Теофилов сподели още, че докато е подготвял най-новата си книга - „Митология на погледа”, издание на „Хермес”, никога не е и предполагал, че ще бъде възнаграден толкова много за труда си.
    На тържествената церемония в къща-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив бяха раздадени награди и в разделите “Българска художествена литература”, „Преводна художествена литература”, “Издание за деца”, както и за хуманитаристика, изкуство на книгата, представяне на българската книга, библиотеки и библиотечно дело, електронно издаване и нови технологии.
    В церемонията по награждаването на лауреатите в къща-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град взе участие и заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. В раздаването на престижните отличия на лауреатите се включиха и поетите Кристин Димитрова и Пламен Дойнов, изкуствоведът Борис Данаилов, художникът и илюстратор Ясен Гюзелев, както и Игор Чипев - държавен експерт в Дирекция „Културно наследство” на Министерство на културата.
    След края на официалната церемония по връчването на Националната награда „Христо Г. Данов" зам.-министърът на културата Васил Василев сподели пред представители на медиите, че желанието му е да се помисли в перспектива и за отпадане на ДДС върху книгите или поне за намаляване на данъчната ставка. „В тази насока трябва да преразгледаме много от нещата, които ще направят по-достъпно читателското мнение, по-достъпно и творчеството на авторите, за да може по-лесно словото на твореца да достигне до читателя”, отбеляза зам.-министърът на културата Васил Василев.


    Отличените с Национална награда „Христо Г. Данов”- 2013, са:

    Българска художествена литература
• Людмил Тодоров – за „Шлеп в пустинята” – изд. „Жанет 45”

    Преводна художествена литература
• Издателство „Колибри” – за поредицата „Съвременна европейска проза”

    Хуманитаристика
• Николай Аретов и издателство „Кралица Маб” – за „Емоционалното съдържание на българската национална идентичност: исторически корени и съвременни измерения”

   Изкуство на книгата
• Издателство „Блек Фламинго Пъблишинг” – за поредицата, оформена от Aelia Laelia

    Издание за деца
• Издателство „Изток-Запад” и Петър Величков - за съставителството на Яна Язова – „Таралеж се жени”

    Книгоразпространение
• Няма номинации

    Представяне на българската книга
• Валентин Дишев – за „Страници” – предаване за литература на БНР – Радио Благоевград

    Библиотеки и библиотечно дело
• РБ „Михалаки Георгиев” – гр. Видин

    Електронно издаване и нови технологии
• Румен Леонидов – за www.Fakel.bg


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 31.12.2022)
Списък на допуснатите и недопуснати кандидати до защита на концепцията за длъжността „директор“ на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата »

(01.2022 - 31.12.2023)
Заповед за прекратяване на конкурса за заемане на длъжността „директор“ на Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура – Горна баня, обявен със Заповед № РД16-89/15.09.2022 г. на министъра на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(21.11 - 08.12.2022)
„Преображение – процес“ на Милена Велчева гостува в Галерия „Средец“ на Министерство на културата »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 167109990 Изработка : MediaPointDS