BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Сряда, 06.12.2023
 
       
ТЕАТЪР „КРЕДО” СЕ ПРЕДСТАВИ БЛЕСТЯЩО В РАМКИТЕ НА ДНИТЕ НА ДУХОВНАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИЯ В РУСИЯ

обратно

(27.11.2012)

   Театър „Кредо” изигра последните представления зад граница на своя знаменит „Шинел” по Гогол и на снежната трогателна история на Андерсен „Каквото направи дядо, все е най-добре”. Спектаклите бяха показани в рамките на Дните на духовната култура на България в Русия, състояли се през м. ноември 2012 г.

   На 21, 22 и 23 ноември блестящата артистична двойка Нина и Зуека развълнува за пореден път най-взискателната и изтънчена публика и критика в света – руската. Да се насладят отново, но този път за последно, на таланта на световно признатия артистичен дует Нина Димитрова и Васил Василев –Зуека, в голямата красива барокова зала на Московския театър „Школа современной пьесы” две вечери поред публиката, препълнила залата, затаяваше дъх, плачеше, смееше се и аплодираше един от най-вълнуващите български спектакли, станал символ на българската духовност по целия свят – „Шинел” по Гогол.

   Огромен беше интересът и на руските медии към популярния в Русия Театър ”Кредо” и спектакъла „Шинел”. На специална пресконференция присъстваха журналисти от различни медии, между които Канал 1 и Канал Култура, които излъчиха ексклузивно интервю с Нина и Зуека. В ноемврийския брой на руското издание на култовото списание „Ескуайър”, Театър "Кредо" е в селекцията на културните събития, които на всяка цена трябва да се видят, заедно с имена като Джон Маклафлин. Руското издание на библията за развлечения „Тайм аут” /TIME OUT/ помести голяма снимка от спектакъла „Шинел” по Гогол със заглавие „Звезден юбилей” и написа: „ Малкият, но много горд и известен български театър „Кредо” не само ще се представи в рамките на фестивала НЕТ и в дните на Българската култура в Москва, но и ще отпразнува своята двадесетгодишнина. Ще ни отправи подарък – своя хит „ Шинел”, обиколил целия свят, който ще бъде изигран на руски език.

   В Русия „Шинел” на театър „Кредо” вече 15 години е символ на театрална уникалност, обявен за „едно от най-забележителните театрални събития в европейския и световен театър”. На камерната сцена на Московския театър „Школа современной пьесы”, руските зрители затъваха от смях в преспите топъл сняг и аплодираха френетично красивата снежна притча за любовта - „Каквото направи дядо…” по Андерсен, за да излязат след този спектакъл, както и след „Шинел”, заредени с оптимизъм и радост от живота. Но и с тъга от факта, че това са последните представления, които Нина и Зуека играят заедно пред публика.

   Големи имена на руския театър засвидетелстваха отново своето признание към най-популярния в Русия български театър „Кредо”, който те признаха безрезервно за откритие още при първата му поява в тази страна през 1995 г. Московската публика приветства „Шинел” на двамата българи още през 1997 година, когато те бяха и първите международни гости на най-големия руски арт фестивал „Златна маска”.

   На спектаклите на Театър „Кредо” присъстваха видни руски дейци на културата и театрали, между които беше и Мария Ревякина, настоящият директор на фестивала ”Златна маска”. Големият руски актьор Алберт Филозов поднесе цветя и своето възхищение на Нина Димитрова след „Шинел”. На следващия ден специално за него и неговите колеги от Театър „Школа современной пиесы”, спектакълът „Каквото направи дядо...” започна с 15 минути закъснение, за да успеят руските артисти да дойдат след края на представлението, което играха същата вечер на голяма сцена в същия театър и да се насладят на бялото красиво чудо по Андерсен на Театър „Кредо”. Своето преклонение към българския театър изрази и големият руски режисьор аниматор Юрий Норщейн, който преди 20 години стана причина за появата на световно признатия български „Шинел” по Гогол на Нина и Зуека. Всички присъстващи на спектаклите на Театър „Кредо” бяха поразени от видяното, както и от новината, че тези два „потресаващи” спектакъла слизат от сцената преждевременно и изказаха надежда, че въпреки обстоятелствата, станали причина за това, те няма да се окажат пречка двата прекрасни спектакъла да продължат своя триумфален сценичен живот и все така да радват и в бъдеще зрителите в България и по света.

   При това свое гостуване в Русия Театър „Кредо” бе обявен за специален гост на най-големия в момента Международен фестивал за европейски театър „НЕТ”. След последното представление на „Шинел” Нина Димитрова благодари на Марина Давидова и Роман Должански, водещи руски критици, организатори на фестивала НЕТ, за техния символичен подарък към Театър „Кредо” по случай 20–ата годишнина на театъра и на спектакъла „Шинел” да бъдат специален гост на „НЕТ”. Нина благодари и на руската публика за нейната любов през всичките тези 20 години и на всички свои руски приятели, подкрепяли Театър “Кредо” в годините. Тя изрази своята огромна благодарност към българското и руско Министерства на културата и лично към министрите на културата на двете страни, както и на Българския културен институт и на неговия директор Буряна Ангелакиева, за оказаната неоценима подкрепа на Театър „Кредо” при неговите нееднократни гостувания в Русия. Актрисата благодари също на домакините от Театър „Школа современной пиесы” и лично на директора на театъра Йосиф Райхелгаус, който от своя страна лично поднесе цветя на артистите и на свой ред изказа своята благодарност и радост от това, че именно на тяхна сцена се изиграха двата прекрасни световно аплодирани български спектакъла на театър „Кредо”. Нина не пропусна да благодари и на Павел Васев - директор на Народния театър „Иван Вазов”, а също и главен координатор на цялата организация по провеждането на Дните на духовната култура на България в Русия.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(24.2023 - 31.05.2024)
СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ ПРОЕКТИ ПО ОБЯВЕНА СЕСИЯ ЗА ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, КОИТО СА ОДОБРЕНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ (24.11.2023) »

(23.2023 - 30.06.2024)
Списък на допуснатите и недопуснатите до следващия етап за оценка проектни предложения по обявена конкурсна сесия за целево финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии (23.11.23) »

виж всички »
Зала "Средец"
(04 - 16.12.2023)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПОЧИТА ПАМЕТТА НА ХУДОЖНИКА ИВАН Б. ИВАНОВ С ИЗЛОЖБАТА „ОТПЕЧАТЪЦИ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 176858377 Изработка : MediaPointDS