BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 23.05.2024
 
       


МИНИСТЪР ВЕЖДИ РАШИДОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ОЦЕЛЯЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ НАЙ-ВЕЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ДУХА СИ

обратно

(01.11.2012)

   Министърът на културата Вежди Рашидов връчи днес наградата "Златен век" на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Най-високото отличие на Министерството на културата се присъжда на Николай Дойнов за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура. На официалната церемония понаграждаването министър Рашидов поздрави всички присъстващи по повод Деня на народните будители и подчерта, че ако българският народ е оцелял през вековете, то това е най-вече благодарение на културата и духа си. „В този смисъл читалищата и днес продължават да стоят в основата на тази културна пирамида, те опазват националната ни духовност”, заяви министър Вежди Рашидов. Той отбеляза, че е успял да постигне и увеличение на заплатите на работещите в читалищата, както и на музейните работници и на служителите в библиотеките. Успяхме след три години усилия да се преборим да вдигнем заплатите в сектора, като всички тези положителни неща се случват и благодарение на доброто ни сътрудничество и съвместна работа със Съюза на народните читалища, допълни министър Рашидов. Той отбеляза, че трябва да се работи и за модернизиране на читалищата в страната, за да станат те интересни и привлекателни за младите хора.


    „Не се е случвало скоро министър на културата да награди читалища, заяви на церемонията председателят на СНЧ Николай Дойнов и изтъкна, че през последните три години нито едно читалище не е затворило врати. „Виждам светлина в тунела, не само защото ще има увеличаване на средствата за читалищата, но и защото дейността на читалищата се обогатява”, допълни Николай Дойнов.    Министър Рашидов посочи още, че реформата в театрите е дала своите положителни резултати и вече няма непродадени билети за постановки. Той отбеляза, че само след 10-ина дни ще бъде открит и още един ремонтиран с европейски средства театър, девети поред. „Около 80 процента от театрите бяха с неплатено парно и ток когато аз станах министър, а сега няма нито един такъв със задължения”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов.
    В началото на церемонията 14-годишната ученичка Михаела Колева, която има зрителни нарушения, поздрави присъстващите с впечатляващо изпълнение на песента "Хубава си, моя горо". Министър Вежди Рашидов се ангажира да й съдейства за отпускане на стипендия.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(16.05 - 31.07.2024)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ“ В ДИРЕКЦИЯ „АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(08.05 - 30.09.2024)
Информация на вниманието на допуснатите кандидати до конкурса за длъжността „Главен експерт“ в отдел „Счетоводство“ в дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности”, Министерство на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(30.04 - 24.05.2024)
СРЕЩА С ИЗКУСТВОТО НА СТАВРИ КАЛИНОВ: “POST MORTEM” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 182069244 Изработка : MediaPointDS