BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Четвъртък, 08.06.2023
 
       
МИНИСТЪР ВЕЖДИ РАШИДОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ОЦЕЛЯЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ НАЙ-ВЕЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ДУХА СИ

обратно

(01.11.2012)

   Министърът на културата Вежди Рашидов връчи днес наградата "Златен век" на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Най-високото отличие на Министерството на културата се присъжда на Николай Дойнов за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура. На официалната церемония понаграждаването министър Рашидов поздрави всички присъстващи по повод Деня на народните будители и подчерта, че ако българският народ е оцелял през вековете, то това е най-вече благодарение на културата и духа си. „В този смисъл читалищата и днес продължават да стоят в основата на тази културна пирамида, те опазват националната ни духовност”, заяви министър Вежди Рашидов. Той отбеляза, че е успял да постигне и увеличение на заплатите на работещите в читалищата, както и на музейните работници и на служителите в библиотеките. Успяхме след три години усилия да се преборим да вдигнем заплатите в сектора, като всички тези положителни неща се случват и благодарение на доброто ни сътрудничество и съвместна работа със Съюза на народните читалища, допълни министър Рашидов. Той отбеляза, че трябва да се работи и за модернизиране на читалищата в страната, за да станат те интересни и привлекателни за младите хора.


    „Не се е случвало скоро министър на културата да награди читалища, заяви на церемонията председателят на СНЧ Николай Дойнов и изтъкна, че през последните три години нито едно читалище не е затворило врати. „Виждам светлина в тунела, не само защото ще има увеличаване на средствата за читалищата, но и защото дейността на читалищата се обогатява”, допълни Николай Дойнов.    Министър Рашидов посочи още, че реформата в театрите е дала своите положителни резултати и вече няма непродадени билети за постановки. Той отбеляза, че само след 10-ина дни ще бъде открит и още един ремонтиран с европейски средства театър, девети поред. „Около 80 процента от театрите бяха с неплатено парно и ток когато аз станах министър, а сега няма нито един такъв със задължения”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов.
    В началото на церемонията 14-годишната ученичка Михаела Колева, която има зрителни нарушения, поздрави присъстващите с впечатляващо изпълнение на песента "Хубава си, моя горо". Министър Вежди Рашидов се ангажира да й съдейства за отпускане на стипендия.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(07 - 20.06.2023)
Министерство на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Главен инспектор в регионален инспекторат за опазване на културното наследство” , Център за регионално планиране – Велико Търново, в Териториални звена - Регионални инспекторати, Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ »

(05.06 - 31.12.2023)
Резултати от сесия за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в областта на професионалното музикално изкуство - 2023 »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 23.06.2023)
„НАСТОЯЩИТЕ“ - ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ КАТЕДРА „МЕТАЛ“ КЪМ НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 171880885 Изработка : MediaPointDS