BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 23.09.2023
 
       
В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДНЕС БЯХА ОБЯВЕНИ НОВИТЕ 5 КАНДИДАТУРИ, ВПИСАНИ ПО НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА – БЪЛГАРИЯ” ЗА 2012 Г.

обратно

(26.06.2012)

   На официална церемония днес в Министерството на културата бяха обявени новите 5 кандидатури, вписани в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство по Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2012 година. В церемонията взе участие и зам.-министърът на културата Митко Тодоров, който връчи грамоти на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на традиционната култура и във връзка с вписването им в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство на представителите на одобрените кандидатури.   „В регионалния етап за попълване на системата през 2012 г. в областните администрации в цялата страна постъпиха 88 кандидатури, които бяха оценени от регионални експертни комисии, на 13 юни 2012 г. Национална експертна комисия, назначена със заповед на министъра на културата, разгледа излъчените от регионалния етап 22 кандидатури на национално ниво и номинира 5 от тях за вписване в Националната листа на елементите по нематериално културно наследство”, отбеляза Деяна Данаилова, директор на дирекция „Културна политика” в Министерство на културата. Тя припомни, че решението на тази комисия бе обсъдено и подкрепено на заседание на Националния съвет по нематериално културно наследство, проведено на 15 юни 2012 г., а 5-те кандидатури бяха предложени на министъра на културата за утвърждаване.
   Представителите на всички регионални кандидатури, достигнали до национално равнище, също получиха грамоти на Министерството на културата за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната култура и във връзка с участието им в Националната система „Живи човешки съкровища – България” – 2012.
   Церемонията по награждаването започна с атрактивно изпълнение на автентична водична песен на Добърските баби, като участничките от тази формация за автентичен фолклор подариха и китка здравец от Пирин за здраве на зам.-министъра на културата Митко Тодоров, който на свой ред им честити вписването в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.
   Националната листа се попълва на две години - от 2008 година. След приключването на процедурата започва подготовката на българската кандидатура за Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Системата "Живи човешки съкровища" е създадена в изпълнение на Конвенцията за нематериалното културно наследство, приета от ЮНЕСКО през 2003 г.


СПИСЪК НА НОВИТЕ КАНДИДАТУРИ, ВПИСАНИ В НАЦИОНАЛНАТА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЛИСТА НА НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО


1. Сфера на НКН - Традиционно пеене и свирене
Име на проекта - „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици”
Институция - НЧ „Просвета 1927” – с. Добърско, общ. Разлог, обл. Благоевград
Групов носител - група „Добърски баби”

2. Сфера на НКН - Традиционно пеене и свирене
Име на проекта - „Да съхраним дунавските ритми в с. Антимово”
Институция - НЧ „Развитие-1926” с. Антимово, общ. Видин, обл. Видин
Групов носител - Духова музика „Дунавски ритми”

3. Сфера на НКН- Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци – Дървообработване и дърворезба
Име на проекта - ”От извора днес, за да ни има утре”
Институция - НЧ „Братство 1869” – гр. Кюстендил, обл. Кюстендил
Индивидуален носител - Стефан Алексов Петров от село Ломница

4. Сфера на НКН- Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци - килимарство
Име на проекта - „Чипровски килими”
Институция - НЧ ”Петър Богдан-1909” – гр. Чипровци, обл. Монтана
Групов носител - Женска фолклорна група и млади /Иванка Ивайлова и Захаринка Ивайлова /

5. Сфера на НКН - Традиционни празници и обреди – Празнуване на Васильовден /Сурва/
Име на проекта - „Народния празник Сурва в Пернишко”-
Институция – Регионален исторически музей – гр. Перник, обл. Перник
Групов носител - Сурвакарски групи от 31 селища


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21.09 - 31.12.2023)
СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ/НЕКЛАСИРАНИТЕ КАНДИДАТИ ОТ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ТРИМА ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ – ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА НА „АУДИОВИДЕО ОРФЕЙ” ЕАД »

(18.09 - 30.11.2023)
ПОКАНА ЗА НОМИНИРАНЕ НА НЕЗАВИСИМИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА „НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА - КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ“ ЕАД, ГР. СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 174447584 Изработка : MediaPointDS