BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Неделя, 03.07.2022
 
       
МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ НАГРАДИ С ОТЛИЧИЕТО „ЗЛАТЕН ВЕК” ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА И ПОСЛАНИЦИ

обратно

(01.11.2010)

   Министърът на културата Вежди Рашидов награди днес с отличието „Златен век” за големия им принос в развитието на българската култура дългогодишната директорка на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” Гергина Тончева, художника Божидар Бончев и режисьора Стефан /Теди/ Москов.
   На официалната церемония в зала „Колегиум” на Министерството на културата министър Рашидов връчи днес наградата „Златен век” за големите им заслуги към българската култура и развитието на двустранното културно сътрудничество и на Н. Пр. Джеймс Б. Уорлик – посланик на САЩ в Република България, Н. Пр. Хорхе Фуентес – посланик на Кралство Испания в Р България и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн – посланик на Кралство Норвегия в Р България.

   Министърът на културата Вежди Рашидов честити на всички Деня на народните будители и отбеляза, че будител е всеки един талантлив човек, а талантливите хора са тези, които носят изкуството. За първи път бе връчен обновеният почетен знак „Златен век”, символизиращ безкрайността. „Знакът е променен и в него е включен символът на безкрайността, защото културата е безкрайно понятие”, обясни министър Рашидов.
   Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик благодари на български език за престижната награда. Той отбеляза, че е бил малко изненадан от получаването на такова отличие, защото все още няма и година откакто е в България, а и има усещането, че българите са му дали много повече, отколкото той на тях. В отговор министър Рашидов подчерта, че наградите трябва да се дават за заслуги, а не за прослужено време и отбеляза съществената финансова подкрепа на САЩ, особено в разкриването на българската археология.
   След церемонията по награждаването министърът на културата Вежди Рашидов поясни, че се обмисля идеята всички реликви на българските царе - медалите, короните, трона и каляската на Фердинанд, да бъдат събрани на едно място в бившия Княжески дворец, където сега се помещава Националната художествена галерия. Министър Рашидов отбеляза, че са осигурени 4,5 милиона лева за предстоящ ремонт на сградата на Националната художествена галерия. Според министъра на културата в този музей може да се открие и секция „Златен век”. Подобна идея беше изразена от отличената с наградата „Златен век” Гергина Тончева, която предложи да има такава част в бъдещ Музей на класическото образование.
  Също по случай Деня на народните будители по време на VIII-та Национална научна конференция с международно участие на тема: „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХI век” в НДК зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов връчи на ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев наградата „Златен век” на Министерството на културата.
   По случай празника на 1 ноември „Златен век”, който в навечерието на Деня на народните будители му бе изпратен в Швейцария, където живее, получи и швейцарският продуцент и издател на български фолклор Марсел Селие.
    Видният македонски скулптор акад. Томе Серафимовски бе награден с отличие и грамота на министъра на културата Вежди Рашидов за приноса му в културното сътрудничество между Република България и Република Македония. Посланик Раковски Лашев връчи отличието и грамотата и прочете поздравителния адрес от министър Вежди Рашидов на юбилейното тържество и откриването на изложба със скулптури и графики по повод 75-годишнината на Томе Серафимовски в тържествената зала на Македонската академия на науките и изкуството в Скопие. В тържеството участва и носителят на Златния венец на Стружките вечери на поезията Любомир Левчев. На откриването на изложбата „Балканско съзвездие” прозвучаха в оригинал творби от видни книжовници, сред които и „Азбучна молитва” от Константин Преславски.

   Още снимки вижте тук.

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 19.07.2022)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2022 г. »

(01.07 - 02.08.2022)
Mинистерство на културата oбявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163161112 Изработка : MediaPointDS