BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Вторник, 18.06.2024
 
       


ЗАВЪРШИ ВТОРАТА СРЕЩА НА СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

обратно

(24.06.2006)

        Днес във Варна завърши Втората среща на Съвета на министрите на културата на Югоизточна Европа. В срещата участваха и високопоставени представители на Съвета на Европа и на Европейската комисия. За първи път в Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа със статут на наблюдател участва и министърът на културата на Косово във временните институции за самоуправление. Срещата бе под председателството на министъра на културата на Република България проф. Стефан Данаилов в рамките на българското председателство на Съвета.
        С дълбокото убеждение, че културата трябва да има принос към подобряване на външния облик на страните от Югоизточна Европа, министрите на културата и високопоставените представители подчертаха значението на добрите национални политики и ефективното сътрудничество като база за бъдещото развитие на Югоизточна Европа като динамичен регион на европейския континент. Ролята на международните организации в изграждането на стабилността и сигурността на региона беше високо оценена.
        Сред централните въпроси, разглеждани на форума, бяха регионалните инициативи в областта на културното наследство. Вследствие на Декларацията „Комуникация и наследство”, приета от президентите на страните от на Югоизточна Европа в Опатия, Хърватия, на 1 юни 2006, участниците приеха Стратегия за откриване, опазване, устойчиво използване и популяризиране на Културните коридори на Югоизточна Европа и постигнаха съгласие върху свързания с нея План за действие.
        Високопоставените представители на Съвета на Европа и Европейската комисия представиха тяхната съвместна инициатива – Регионална програма за културно и природно наследство на Югоизточна Европа.
        Форумът реши да интегрира и използва приоритетно Регионалната програма като инструмент за регионално сътрудничество и да осъществи горепосочения план за действие, използвайки съществуващата експертна мрежа на Програмата.
        Гърция и Турция, които все още не са участници в Програмата, бяха поканени да се присъединят в рамките на пилотен проект по концепцията на Културните Коридори, когато такъв бъде потвърден от Европейската комисия и Съвета на Европа, в съответствие с приетия План за действие.
Министрите на културата и високопоставените представители приеха и Решение за институционализиране на Плана за действие за културно сътрудничество в ЮИЕ като оперативен инструмент, подпомагащ творчеството и транснационалното разпространение на култура, мобилността на творците и движението на културни и художествени продукти и творби.
        В рамките на форума беше проведена и среща на министрите на културата на България, Сърбия и Албания и на министъра на културата на Косово във временните институции за самоуправление, на която бе обсъдена съвместната работа по програмите за финансиране на опазване паметниците на културата в Косово.
        Теодосиос Мастроминас, зам.-началник отдел в Генерална дирекция за образование и култура на Европейската комисия, обяви подкрепата на Европейската комисия за Регионалната програма на Съвета на Европа за културно и природно наследство в Югоизточна Европа. В списъка за интегрирано възстановяване на 160 обекта на архитектурното и археологическото наследство в Югоизточна Европа има 15 паметници на културата от България, посочи Теодосиос Мастроминас.
        “Министрите на културата се нуждаят от визия, но визия без конкретни действия си остава мечта, а пък действие без конкретна визия се превръща в кошмар. Под ръководството на вашия министър на културата имахме възможност да съберем на едно място визия и действие, за което сме изключително благодарни”, обобщи впечатленията си от форума Габриела Батаини-Драгони, Генерален директор за образование, култура, наследство, младеж и спорт към Съвета на Европа. Тя прогнозира, че успешният тип културно сътрудничество в Югоизточна Европа може да се превърне в успешен модел и за други региони.
 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(14 - 25.06.2024)
Министерството на културата обявява конкурс за заемане на длъжността „Началник на отдел“ в отдел „Международни дейности“, дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ »

(12.06 - 12.07.2024)
Министерството на културата обявява сесия за целево финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 26.06.2024)
Галерия „Средец“ представя Андрей Янев с изложбата „Освещаване на семената“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 182771664 Изработка : MediaPointDS