BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Събота, 01.10.2022
 
       
В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЕ ПОДПИСАНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ”

обратно

(28.05.2009)

     На 28 май 2009 г. в Министерството на културата на официална церемония бе подписано споразумение за реализирането на Националната програма „Глобални библиотеки – България”, която се подкрепя от субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.
     От страна на Министерство на културата подпис под споразумението положи министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Споразумението бе подписано и от г-жа Лене Йесперсен, заместник - постоянен представител на Програмата на ООН за развитие, от Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), както и от представител на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

     Преди началото на церемонията с минута мълчание бе почетена паметта на загиналите при тежкия пътен инцидент край Ямбол.

     В словото си по време на церемонията министърът на културата проф. Стефан Данаилов отбеляза:
«На днешния ден подписваме споразумение за реализацията на програмата „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”. Програмата се осъществява чрез субсидия за страната от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, която е в размер на 14 999 853 щ.д. Крайната цел е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги чрез безплатно ползване на Интернет и информационни и комуникационни технологии в обществените библиотеки, за да се подпомогне интеграцията на българските граждани в информационното общество, да се подобри качеството им на живот и да се насърчи гражданският сектор. Проектът е с продължителност 4,5 г. На основа на проучване на потребностите на библиотеките и нуждите от обучение,
проведено през 2008 г., програмата ще улесни достъпа до електронна информация и услуги за българското население. Предвижда се ползване на информационно и комуникационно оборудване и Интернет от посетителите в 900 обществени библиотеки, в големи и малки градове и села. Чрез мобилизиране на допълнителни средства програмата цели напълно да обхване и още 700 библиотеки. Близо 3 000 библиотечни работници ще бъдат обучени в компютърни умения, нови библиотечни услуги и библиотечен мениджмънт. По този начин ще постигнем желаното от всички нас технологично обновяване на българските библиотеки със съвременни средства за информация и комуникация”.

     Проф. Стефан Данаилов подчерта също, че тази програма ще даде нов тласък в развитието на българските библиотеки и ще посрещне потребностите на обикновения българин чрез подобряване качеството на услугите в обществените библиотеки. Очаква се целевите библиотеки да се превърнат в по-привлекателни места за потребителя, като разгърнат своя обхват и дейности.
     Министър Данаилов изказа специална благодарност и на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/, eкспертите на която със своята компетентна помощ оказват съдействие за реализирането на голямата цел българските библиотеки да станат притегателно място за информация и комуникация .

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(30.09 - 31.10.2022)
Информация относно проведени конкурси за държавни служители в Министерство на културата »

(29.09 - 31.10.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.09 - 11.10.2022)
Лъчезар Ошавков гостува на галерия „Средец“ с изложбата си „Картини с история“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 165534369 Изработка : MediaPointDS