BG / EN | Начало | Карта на сайта | RSS Понеделник, 04.07.2022
 
       
Покана за регионални партньори по програма “Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот”

обратно

(20.2021 - 31.05 2022)

Програмата се изпълнява от Коалиция за медийна грамотност с подкрепата на Фондация “Лъчезар Цоцорков” и в партньорство със Знам.бе и Фондация “Глобални библиотеки-България”

Продължителност: Октомври 2021 – Юли 2022

Програмата е насочена към т.нар. „новодошли“ в социалните мрежи възрастни хора и деца, които вече имат достъп до интернет през смартфони, но все още нямат развити умения за безопасно и пълноценно използване на новите комуникационни канали в интернет.

Програмата има двe направления:

  • Програмата за възрастни хора (55+) с обучител журналистката Миролюба Бенатова
Тази група е особено уязвима в социалните мрежи, тъй като нейните представители нямат изградени познания за злоупотребите в тези нови канали. В същото време те са активни хора, които имат желание да се включват в обществените дебати, но често са оставени извън фокуса на националните политики за включване. Възрастните хора, особено по време на пандемията, бяха изложени на сериозна социална изолация, която онлайн комуникацията, може да компенсира до голяма степен. Именно за това, те трябва да се чувстват сигурни и уверени, да участват и онлайн в социалния живот на общността.

Програмата цели развитие на умения за разпознаване и предпазване от дезинформация, пропаганда и конспирации, фалшиви профили и измами в онлайн пространството. Цел на програмата е и развитие на умения за безопасна комуникация през социалните мрежи за по-активно включване на възрастните хора в дебатите по обществените теми на деня. Програмата е съобразена с целевата група, като развива през практически дейности и дискусии базови умения, без да затруднява излишно възрастните хора.

Програмата е с продължителност 3 часа и покрива следните теми:

  • Как да различаваме достоверни от недостоверни източници на информация;
  • Как да разпознаваме фалшиви профили в социалните мрежи;
  • Как да се предпазим от онлайн измами;
  • Какви са рисковете, свързани с нашите лични данни онлайн
Обученията са напълно безплатни за участниците. Ако вашата библиотека, читалище, община или гражданска организация, иска да стане домакин на подобно обучение, може да заявите вашето желание в тази форма. 

  • Медийна грамотност за малки и големи с обучител Ангел Георгиев – преподавател по ИТ и медийна грамотност, основател на Знам.бе
Тази програма обхваща както децата, така и техните родители, баби и дядовци, както и всички възрастни, които имат желание да подобрят знанията си за рисковете и възможностите в социалните мрежи.

Тя се състои от две части: практическо обучение за деца, детско менторство за възрастните и обучение само за възрастни.

В първата част децата научават как да разпознават достоверните източници от недостоверните източници на информация, фалшивите профили и измамите в интернет. Във втората част те прилагат знанията си като разказват за наученото пред техните роднини. Третата част е изцяло насочена само към възрастните и обхваща онлайн рискове, специфични само за тази група. В нея участниците се научават и как да реагират при различни заплахи и измами в интернет. 

Обученията са напълно безплатни и за двете групи. Ако вашето читалище, библиотека, община или гражданска организация иска да бъде домакин на подобно обучение, моля да заявите желанието си за участие в тази форма, както и предпочитания от вас период.

Повече информация можете да намерите тук.

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01 - 19.07.2022)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” - 2022 г. »

(01.07 - 02.08.2022)
Mинистерство на културата oбявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2022 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.06 - 12.07.2022)
Двадесет бургаски творци гостуват с изложбата „Бряг, море, остров” в галерия „Средец” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 163183852 Изработка : MediaPointDS