BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 22.01.2021
 
       


СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

обратно

(07.04.2008)

        По повод съобщенията, направени след учредяването на Инициативен комитет за честване на 130-годишнината от Обявяването на София за столица на България, че за основен ремонт на паметника „1300 години България” пред НДК са необходими около 3 млн. лв., Министерството на културата /МК/ информира за хронологията на проблема:

        • Единственото писмо на кмета на София Бойко Борисов до министъра на културата проф. Стефан Данаилов по въпроса за паметника е изпратено на 13 януари 2006 г. В писмото г-н Борисов пише, че паметникът „1300 години България” пред НДК е в окаяно състояние и в Столична община има предложение за разрушаването му, като на негово място бъдат поставени „паметни плочи на VI-ти пехотен полк”. „В случай, че не приемате разрушаването на паметника, моля да предложите варианти за неговото възстановяване и стопанисване”, пише още столичният кмет до министъра на културата, като очаква становището на Министерството на културата по поставения проблем.

        • В отговор на писмото министърът на културата проф. Стефан Данаилов с писмо от 21 април 2006 г. информира столичния кмет, че, споделяйки тревогата на обществеността във връзка с лошото състояние на паметника, в Министерството на културата е проведено специално заседание на Комисия за националнозначими мемориални комплекси. В комисията, председателствана от Иван Токаджиев, зам.-министър на културата, участват: арх. Борислав Абаджиев, директор на Дирекция „Опазване паметниците на културата” в МК; арх. Иван Станишев, председател на Съюза на архитектите в България /САБ/; арх. Тодор Булев, зам.-председател на САБ; проф. Митко Динев, катедра „Скулптура” в НХА; акад. Светлин Русев; проф. Валентин Старчев; проф. Христо Харалампиев; Тодор Георгиев – представител на Областна администрация – София. Авторите на проекта арх. Валентин Старчев и арх. Атанас Агура докладват пред комисията за повода, начина и времето за изграждане на паметника. Комисията предлага следното: подкрепя решението на общината за запазване, възстановяване и изпълнение на първоначалния проект с използване на прилежащите пространства. Необходимите средства ще бъдат доказани след изготвянето на конструктивна експертиза. При невъзможност на общината да осигури финансови средства за паметника, Министерството на културата изразява готовност да подготви проект на Постановление на Министерски съвет за тяхното целево отпускане.

        В Министерството на културата няма писмо от Столична община с финансова обосновка, от която да личи, че общината има конкретно предложение и иска подкрепа от Министерството на културата за внасяне в Министерския съвет на постановление за предоставяне на допълнителни целеви средства за паметника „1300 години България”. Въпреки това през 2006 г. МК се обръща към Областната управа на София, която да даде съгласие за преобразуване само на собствеността на паметника от публична общинска в публична държавна. Отговорът от Областната управа гласи, че не е целесъобразно отделяне на собствеността само на този обект, тъй като той е част от цялостната територия – предмет на акт № 870 за публична общинска собственост.

        • От акта за собственост се вижда, че имотът е станал публична общинска собственост през 2001 г. Актът носи № 870 и в него изрично е записано, че който владее цялата територия на този имот, се грижи за обектите в него. Имотът се намира между бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша”, бул. „Фритьоф Нансен” и УПИ II. В имота има следните обекти, общинска собственост:
- централен пластичен паметник „1300 години България”;
- мемориал на жертвите на комунизма;
- каскадни фонтани и слънчев часовник.

        Министерство на културата изразява готовност за сътрудничество със Столична община по решаване на проблемите в областта на културата.


 


 


       
Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 07.02.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАТИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДЛЪЖНОСТИ В ТЕРИТОРИАЛНИ ЗВЕНА - РЕГИОНАЛНИ НСПЕКТОРАТИ КЪМ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКТОРАТ ЗА ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(11.01 - 10.02.2021)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за предоставяне на финансова подкрепа на творчески проекти в областта на литературата »

виж всички »
Зала "Средец"
(19.01 - 05.02.2021)
Галерия „Средец” представя живопис на Татяна Харизанова »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 141884572 Изработка : MediaPointDS