BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 20.01.2022
 
       
БОРИСЛАВ ИВАНОВ Е ПРЕДЛОЖЕН ЗА УДОСТОЯВАНЕ С ОРДЕН „СТАРА ПЛАНИНА“ ПЪРВА СТЕПЕН, А ВИОЛЕТА КАРАПЕЕВА Е ПРЕДЛОЖЕНА ЗА УДОСТОЯВАНЕ С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВТОРА СТЕПЕН

обратно

(17.11.2021)

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Борислав Иванов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството и Виолета Карапеева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за значимия й принос за развитието на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата.

Маестро Борислав Иванов е дирижирал над 3500 спектакъла на 4 континента и вече 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт. Доказан творец от световен ранг, той е доайен на българските диригенти с най-много изяви на световните сцени.

Творческият път на Борислав Иванов е едно стремително изкачване към световната слава. След завършване на Консерваторията със специалност оркестрово дирижиране при Влади Симеонов, той работи в ДМТ „Стефан Македонски”, ръководи хорове, оркестри и опери в различни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, осъществява премиери на най-известните му опери. За неговото майсторство ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963 ). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник отвъд „желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура.

Огромният и разнообразен репертоар на Борислав Иванов обхваща голяма част от световното и българско музикално наследство, както и цялата оперна класика: „Палячи” и „Селска чест”, „Травиата”, „Аида”, „Дон Карлос”, „Ернани”, „Набуко”, „Бал с маски”, „Трубадур” „Риголето”, „Отело”, „Кармен”, „Княз Игор”, „Евгений Онегин”, „Борис Годунов”, „Мадам Бътерфлай”, „Кармина Бурана” и др.

Огромен е неговият принос в утвърждаването на българската музикална култура ( любима му е Рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров) и големите български оперни гласове на световния подиум. Той представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова и др. С тях и с други изявени български солисти и музикални състави гастролира многократно в Испания, Италия. Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.

Виолета Карапеева е ръководител на Народен хор "Ст. Панайотов" 30 години /от 1972г. до 2001 г./. За над 60 години творческа дейност, животът на г-жа Карапеева е пресичал житейския и творчески път на стотици свиленградчани. Това е един необятен и красив свят на багри, настроения и емоции, свят изпълнен с древни символи и съвременни послания, свят магия, свят чудо, свят на българския фолклор.

През 2002г. Виолета Карапеева сформира Камерна фолклорна група за автентичен и обработен фолклор към читалището и е неин ръководител до 2012г. Успехите следват ръководената от В. Карапеева камерна група в редица конкурси и фестивали- бронзови, сребърни и златни отличия. От 1966г. и до сега Виолета Карапеева ръководи Детска фолклорна група. За работата си ДФГ "Тракийска китка" получава висока оценка и заслужени отличия - десетки са бронзовите, сребърни и златни медали, специалните награди и плакети.

В над 60-годишната си творческа дейност Виолета Карапеева не просто разучава народни песни със своите самодейци и възпитаници. Тя влияе върху формирането на детската личност, върху естетическия им вкус, отваря душите и сърцата им към съкровищницата на самобитния български фолклор. Тя поставя началото на богата етнографска сбирка в родното си село Мезек. Възстановява певческите традиции в Мезек и сформира смесен народен хор. Много бързо хорът става лауреат и печели златен медал в Песни и танци без граници. Любовта, с която г-жа Карапеева работи с децата е толкова силна и заразителна, че много от нейните възпитаници поемат професионалния път на музиката. Като ръководител Виолета Карапеева не веднъж получава Диплом „За съществен принос при съхраняване и развитие на българските традиционни народни изкуства”.

Връчването на държавната награда орден „Стара планина“ първа степен на Борислав Димов Иванов за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството, е израз на висока чест и уважение към неговия значим принос за развитие на българската култура и музикално изкуство.

Връчването на държавната награда орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен на Виолета Колева Карапеева за значимия й принос за развитието на културата и изкуството, е израз на висока чест и уважение към нейния голям принос за развитие на българската култура и фолклорно изкуство.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.01 - 31.12.2022)
Резултати от проведения конкурс за длъжността „юрисконсулт” в дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ »

(10.01 - 21.03.2022)
Обществена консултация относно Европейски законодателен акт за свободата на медиите »

виж всички »
Зала "Средец"
(14.2021 - 28.01.2022)
Галерия „Средец” представя: „Найден Петков – живопис“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 157716788 Изработка : MediaPointDS