BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 06.12.2021
 
       
МИНИСТЪР МИНЕКОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО У НАС

обратно

(26.10.2021)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков проведе днес работна среща с Н. Пр. Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас. В срещата в Министерството на културата взеха участие и директорът на Британския съвет Любов Костова, началникът на отдел „Международни дейности“ д-р Петър Миладинов и държавният експерт в същия отдел, Аксения Бонева. 

По време на разговора министър Минеков запозна Негово Превъзходителство с основните приоритети в работата си. Обсъдени бяха и въпроси, като развитието на културните връзки между страните ни, които имат дълга история, както и работата на Британския съвет, който е сред най-дълго действащите културни институции у нас, още от 1939 г. Отчетени бяха традициите на добро взаимодействие и сътрудничество между страните ни, почиващи и на големия брой обучаващи се в сферата на изкуствата и в други специалности в Обединеното кралство, както и на значителния брой жители от Великобритания и Северна Ирландия, избрали да пребивават дългосрочно в България, част от тях също студенти в наши висши учебни заведения. Посланик Диксън изрази надежда, че интересът на българските студенти към висшето образование във Великобритания ще се запази и въпреки Брекзит. Той сподели, че се работи върху съвместни проекти за партньорство между български и британски университети. В хода на разговора бе обсъдена и уточнена и възможността за по-лесна мобилност на артисти между страните ни.

От своя страна министър Минеков посочи, че последното действащо споразумение за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между държавите ни е било в периода 2003-2006 г. В тази връзка министър Минеков предложи да се проучи възможността за изготвянето на предложение за нова програма за сътрудничество в областта на културата между Република България и Обединеното кралство. Българският министър на културата и посланик Диксън обсъдиха и работата на Британския съвет и на Българския културен институт в Лондон, както и възможностите за прилагане на добри практики в работата на нашия институт в Обединеното кралство. Министърът предложи също така да се поднови идеята за организиране на изложба в Британския музей, посветена на тракийското наследство на България. В тази връзка той предложи и обмен на специалисти в областта на археологията и проучването на културното наследство.

Н. Пр. Диксън разказа и за инициативата „Посланик за един ден“, която цели да подпомогне кариерното развитие на млади жени, като сподели идеята да бъде направен и популяризиран и в България филм, проследяващ развитието на жените участници в програмата до момента. Посланикът на Обединеното кралство отправи покана към министър Минеков при възможност да присъства на  годишната министерска среща в Единбург през лятото на 2022 г.

В края на разговора двете страни изразиха удовлетвореност от добрия диалог между страните ни и се съгласиха да работят за по-нататъшно активизиране на двустранните ни връзки в областта на културата и образованието по изкуствата.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(03.2021 - 31.12.2022)
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - РАЗГРАД »

(01.2021 - 31.12.2022)
Протокол №1 от заседание на комисия, определена със Заповед №РД9К-518/25.11.2021 г. на министъра на културата за провеждане на процедура за подбор на двама външни членове на одитния комитет на Министерство на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.11 - 08.12.2021)
Галерия "Средец" отлага откриването на изложбата заради трагичния инцидент на 23.11.2021 г. »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 156045371 Изработка : MediaPointDS