BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 06.12.2021
 
       
МИНИСТЪР МИНЕКОВ РАЗГОВАРЯ С АЛБАНСКАТА СИ КОЛЕЖКА ЕЛВА МАРГАРИТИ ЗА АКТИВИЗИРАНЕ НА КУЛТУРНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ

обратно

(21.10.2021)

По време на краткото работно посещение на българския министър на културата в Албания той ще присъства на официалната церемония по именуване на централната алея в градския парк на Белш на българската художничка с албански корени Лика Янко

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и водената от него делегация се срещнаха днес с министъра на културата на Република Албания г-жа Елва Маргарити в рамките на кратко работно посещение в страната по покана на министър Маргарити.  Двамата министри разговаряха относно необходимостта от активизиране на културното сътрудничество между двете ни приятелски страни. По време на срещата бе обсъдена и възможността за откриване на Български културен център в Тирана, на базата на междуправителствена спогодба с Албания. Ролята на културно-информационния център ще бъде да организира библиотеки и читални, да издава и внася публикации за развитието на културата и науката в своята държава и да поддържа обмена на филми и на телевизионни и радио програми. Освен това ще могат да се организират културни и образователни инициативи с цел по-добра взаимна информираност за културните постижения на страната.

Още снимки можете да разгледате във Фотогалерията.По време на разговора с албанската си колежка министър Минеков изрази и готовността на страната ни да подкрепи предложения на Албания за включване в световните листи на материалното и нематериалното културно наследство. Министър Маргарити запозна министър Минеков и с новите проекти за двора на сградата на Министерството на културата на Албания (бивша сграда на Киностудио), който ще бъде със свободен достъп за младежите и жителите на столицата.

В програмата на българската делегация днес бе предвидено и посещение на обновената сграда на Националната опера и балет в Тирана, както и на обекти в историческия център на албанската столица. Министър Маргарити запозна министър Минеков с различни дейности по опазването на културното наследство в града.

Утре, 22 октомври, предстои официалната церемония по именуването на централната алея в градския парк на Белш, Албания, на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко. Малко преди това министър Минеков ще бъде гост на официална церемония по закриване на проекта за изграждане на улично LED-осветление „All-in One Solar LED Street Lights“, финансиран от Република България в рамките на Официалната помощ за развитие. В програмата на българската делегация е включена и среща с кмета на град Белш, Ариф Тафани, както и среща в посолството ни с председатели на български дружества и членове на общността ни в Албания.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(03.2021 - 31.12.2022)
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - РАЗГРАД »

(01.2021 - 31.12.2022)
Протокол №1 от заседание на комисия, определена със Заповед №РД9К-518/25.11.2021 г. на министъра на културата за провеждане на процедура за подбор на двама външни членове на одитния комитет на Министерство на културата »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.11 - 08.12.2021)
Галерия "Средец" отлага откриването на изложбата заради трагичния инцидент на 23.11.2021 г. »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 156045189 Изработка : MediaPointDS