BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 22.10.2021
 
       


МИНИСТЪР МИНЕКОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА КОРЕЯ В БЪЛГАРИЯ Н. ПР. Г-Н ЛИ ХО-ШИК

обратно

(11.10.2021)

Министърът на културата проф. Велислав Минеков прие днес в Министерството на културата посланика на Република Корея в България Н. Пр. г-н Ли Хо-шик. Двамата разговаряха за необходимостта от активизиране на двустранните отношения в областта на културата между страните ни. Съгласиха се, че до момента е имало добри намерения за осъществяване на общи културни инициативи между държавите ни, но те са се забавили значително във времето.С оглед факта, че Споразумението за сътрудничество в областта на образованието и културата между правителствата на Република България и на Република Корея е било със срок 2018 г. и не е било подновено до този момент, министър Минеков информира, че е подготвено ново споразумение за периода 2021-2024 г. и се очаква съвсем скоро то да бъде одобрено от Министерски съвет. „Предлагам да го обсъдим, да му дадем ход и да започнем с реализацията на съвместните ни инициативи”, посочи министър Минеков. По думите му документът за сътрудничество ще спомогне за реализиране на обмен на студенти, преподаватели, културни дейци и специалисти в различни области на културата и образованието, ще улесни взаимното представяне на културите на двете страни.

От своя страна Н. Пр. г-н Ли Хо-шик подчерта, че за него културните връзки между Република България и Република Корея са ключови и от приоритетна важност. Изрази съжалението си, че пандемията от Ковид-19 е успяла да повлияе на провеждането на някои събития, но в същото време изрази увереност, че през 2022 г. съвместната ни работа ще е много повече. Той подчерта, че дейността на посолството далеч не е ограничена в София, а се простира и в извънстолични градове като Бургас и Велико Търново. По думите му страната ни е интересна за корейските граждани с това, че има богата история, собствена писменост, както и се намира на централно място на Балканския полуостров. От друга страна, у нас в последните години се генерира жив интерес сред младите хора към K-Pop културата и корейските сериали, придобили световна известност.

Сред предложенията и идеите за сътрудничество, които министър Минеков обсъди с Н. Пр. г-н Ли Хо-шик, бяха обмен на музейни изложби на културно и историческо наследство, обмен на съвременно изкуство, както и на професионални фолклорни състави. Министър Минеков отправи покана в България да развие част от дейността си Корейската фондация за международен обмен, като сподели, че бихме могли да си сътрудничим в областта на опазването на културното наследство.

В края на разговора министър Минеков още веднъж посочи, че вратата му винаги е широко отворена за Н. Пр. г-н Ли Хо-шик и се надява съвместната им работа да продължи, защото културата е най-лесният начин за отваряне на границите.

Тази вечер Софийска градска художествена галерия е домакин на „Звездна корейско-българска музикална вечер“, посветена на дългогодишното приятелство между Република Корея и Република България.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2021 - 31.05.2022)
Покана за регионални партньори по програма “Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” »

(13.10.2021 - 31.12.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - РАЗГРАД »

виж всички »
Зала "Средец"
(08 - 28.10.2021)
Галерия „Средец” представя изложба живопис - „Вътрешни пространства” на Мария Райчева и Любен Генов »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 154342014 Изработка : MediaPointDS