BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 03.12.2021
 
       
МИНИСТЪР МИНЕКОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА СЪС ЗАМЕСТНИК–КМЕТОВЕ ПО КУЛТУРА НА ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ

обратно

(28.09.2021)

  Министърът на културата проф. Велислав Минеков проведе днес среща със зам.-кметове по култура на областни градове. В срещата, инициирана от министъра на културата, взеха участие и зам.-министрите на културата доц. д-р Пламен Славов и проф. д-р Борислава Танева, арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), както и директори на дирекции и началници на отдели в културното ведомство.  Проф. Минеков благодари за реализираната среща и призова присъстващите да поставят културата като приоритет във всички общини, тъй като по негова информация към настоящия момент има поне четири, които заделят 0% за култура от бюджета си. „Нека всяко кметство да превърне културата в приоритет, навсякъде нещата в държавата ни са много тъжни. Става дума не само за действаща и съвременна култура, говорим и за опазването на културното ни наследство.“, посочи министър Минеков. Той увери още, че Министерството на културата настоява и ще продължава да настоява за повишаване на бюджета за култура всяка година с поне 0,2 %, като в момента той е 0,6 % от БВП. По думите на министър Минеков в близките години този процент трябва да достигне поне числото от 1,6%, защото в момента бюджетът за култура е комичен. „За съжаление, когато нашият бюджет е унищожен, това се отразява и при всички вас“, коментира министър Минеков.  От своя страна зам.-министър доц. д-р Пламен Славов сподели, че е проведена среща между ръководството на културното ведомство и Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). На нея министър Минеков призова Министерството на културата и Националното сдружение на общините да защитават заедно пред Министерството на финансите значим ръст на разходите за култура в бюджетната рамка за 2022 г. „Разбрахме се, че този диалог ще продължи и ще бъде много активен, ние разчитаме на подкрепата от Вас и от кметовете на общините, които ръководят общинските администрации, които Вие управлявате.“, изтъкна зам.-министър Славов. Той посочи, че разчита на резултатите от днешната дискусия и на предложенията, които ще се чуят, за да може да ги сподели на следващата среща с представителите на НСОРБ. Зам.-министър Славов отчете като безспорен успех извършената съвместна работа, довела до подписването през м. август т. г. на нов браншов колективен трудов договор за музеи и художествени галерии, с който  за първи път работодателите се ангажират от 1 януари 2022 г. да бъдат въведени минимални възнаграждения за служителите в сектора, които са съобразени с ръста на минималната работна заплата. Зам.-министър Славов посочи, че срещата с директори на регионални музеи и галерии по инициатива на сегашното ръководство на МК е генерирала много нови идеи за решаване на проблеми в сектора, по които вече се работи.

  Сред обсъдените въпроси на настоящата среща бяха тези, свързани с финансирането на музеи и художествени галерии, и по-конкретно - разликите в заплащането между музейните служители и тези в образованието. Като отчетен проблем бе и намаленото посещение в тези културни институти, свързано с пандемията от Ковид-19. В тази връзка бе обърнато внимание, че в бюджета на общините следва да се задели по-голям процент за дейността и фонда на общинските музеи и художествени галерии, извън средствата, които се получават от държавата по делегираните дейности и собствените приходи на тези културни институти. По време на срещата бяха дискутирани и въпроси, свързани с финансирането от общините на откупки на културни ценности и попълване на фондовете на регионални и общински музеи и художествени галерии, в изпълнение на разпоредбите на Закона за културното наследство, за необходимото съдействие от общините при извършването на дейности по издирване, изучаване, опазване и популяризиране на културните ценности.

  Сред дискутираните теми бяха и такива, засягащи организирането и ръководството на музеи и художествени галерии - организирането на конкурси за избор на директори на музеи и някои проблеми, които срещат общинските администрации с кандидатите, а също и проблеми с неизпълнението от общините на  съгласувателната процедура, посочена в чл. 8 от ЗЗРК при разработването на европейски проекти с предвидено създаване на музей.

  Ръководството на Министерството на културата постави акцент в разговора и върху необходимостта от това да бъдат създадени или там, където вече има – да бъдат развити,  програми към общините за финансиране на културни проекти.

  На срещата бе обсъдена и необходимостта от прецизиране на механизмите на общинското финансиране към институтите за сценични изкуства, както и бе постигнато съгласие, че следва да се завиши контролът върху дейността на читалищата, като се финансират единствено работещите от тях.

  В края на срещата министър Минеков благодари на зам.-кметовете по култура на областните градове за тяхната отзивчивост и подчерта, че при всякакви възникнали въпроси и проблеми неговата врата в Министерството на културата е широко отворена и екипът му е готов да откликне.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.2021 - 31.12.2022)
Протокол №1 от заседание на комисия, определена със Заповед №РД9К-518/25.11.2021 г. на министъра на културата за провеждане на процедура за подбор на двама външни членове на одитния комитет на Министерство на културата »

(25.11.2021 - 31.12.2022)
ПРОТОКОЛ ОТ ПРОСЛУШВАНЕТО ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УЧАСТНИЦИ В ПРОГРАМАТА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – РИМ ЗА 2022 ГОДИНА, ПРОВЕЛО СЕ НА 25 НОЕМВРИ 2021 ГОДИНА В МУЗЕЯ „БОРИС ХРИСТОВ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.11 - 08.12.2021)
Галерия "Средец" отлага откриването на изложбата заради трагичния инцидент на 23.11.2021 г. »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 155939651 Изработка : MediaPointDS