BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 22.10.2021
 
       


МИНИСТЪР МИНЕКОВ: КРИСТО ДОКАЗА, ЧЕ ТВОРЦИТЕ, КОИТО ИМАТ КАКВО ДА КАЖАТ НА СВЕТА, ЖИВЕЯТ ВЕЧНО ЧРЕЗ ИЗКУСТВОТО СИ

обратно

(18.09.2021)

В последния ден от работното си посещение във Франция министърът на културата проф. Велислав Минеков посети Триумфалната арка, опакована от екипа „Кристо и Жан-Клод“

  „Вълнувам се безкрайно не само защото виждам реализирана десетилетната мечта на един творец с български корени в сърцето на културна Европа, а защото той продължава да ни показва на практика как огромната енергия на един творец не си отива с неговата физическа раздяла със света, напротив – тя продължава да обединява хората, тя е наднационална и говори на универсалния език на изкуството. Изкуството, което има силата да ни промени, да направи и света, и живота ни по-добри. Кристо доказа, че творците, които имат какво да кажат на света, живеят вечно.“ - тези думи министърът на културата проф. Велислав Минеков сподели при посещението си днес на официално откритата в четвъртък вечер от президента на Френската република Еманюел Макрон опакована Триумфална арка в Париж.  „Щастлив съм от тази възможност светът да погледне с различни очи на България“, сподели министър Минеков и изрази увереност, че сега повече хора ще се поинтересуват от творческия път на артиста Кристо - от родното му Габрово до първите му големи успехи на световната арт сцена, от така наречения му „български период“, за който в чужбина не се знае много. Министър Минеков изказа още веднъж огромната си благодарност към френската страна и към председателя на Центъра за националните паметници Филип Белавал. „Реализирането на този спиращ дъха проект е въплъщение на любовта, която Кристо е изпитвал към Париж, но и израз на топлите приятелски чувства, които Париж изпитва не само към Кристо, а, вярвам, и към страната ни“, посочи министър Минеков.

  За опаковането на известния парижки монумент, отнело няколко седмици, са използвани десетки хиляди квадратни метри рециклируема изкуствена тъкан, поддържана от  километри въжета. Инсталацията ще бъде отворена за посещения до 3 октомври т.г., като интересът на туристите е огромен, още преди тя да бъде официално открита.

  По-късно през деня българският министър на културата поздрави участниците в годишното събрание на Фондация „Миню Балкански“, което се състоя в посолството ни в Париж. На събитието присъстваха посланикът ни във френската столица Николай Милков и студенти-стипендианти на Фондацията. „Заедно сме свидетели на своеобразен български есенен салон на изкуствата в Париж – с проявите, посветени на творческия гений на Христо Явашев – Кристо и Жан-Клод, с програмата на Българския културен институт, с активизирането на срещите между дейци и меценати на българската култура“, посочи министър Минеков в приветственото си слово. По думите му събития като днешното допринасят за популяризирането и съхранението на културата, за нейното обогатяване и развитие, като обединяват младите хора в търсене на смисленото и в желанието им да допринесат за изграждането на един по-добър и обединен свят, а постиженията на българския народ стават достояние на света. Вечерта предстои и концерт на изявени млади таланти, подпомагани от Фондация „Миню Балкански“. Фондация „Миню Балкански“ повече от 25 години работи усилено в сферите на образованието, науката и културата.

  До края на ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят и с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати от ранните години на Христо Явашев - Кристо. Откриването на документалната изложба „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ съвпадна с посмъртното осъществяване на последния му проект по опаковането на Триумфалната арка във френската столица. Експозицията е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата в град Габрово и на Българския културен институт в Париж, с подкрепата на Община Габрово и българското Министерство на културата.

  Снимки можете да разгледате във Фотогалерията.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2021 - 31.05.2022)
Покана за регионални партньори по програма “Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” »

(13.10.2021 - 31.12.2022)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - РАЗГРАД »

виж всички »
Зала "Средец"
(08 - 28.10.2021)
Галерия „Средец” представя изложба живопис - „Вътрешни пространства” на Мария Райчева и Любен Генов »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 154340472 Изработка : MediaPointDS