BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 22.09.2021
 
       


МИНИСТЪР МИНЕКОВ И МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА, КУЛТУРАТА И СПОРТА НА ЧЕРНА ГОРА ВЕСНА БРАТИЧ ПОДПИСАХА ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

обратно

(27.07.2021)

  Министърът на културата проф. Велислав Минеков и министърът на образованието, науката, културата и спорта на Черна гора г-жа Весна Братич подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на образованието, науката, културата и спорта (МОНКС) на Черна гора за периода 2021-2023 г.

   Официалната церемония по подписването на Програмата се състоя  днес в Министерството на културата, в присъствието на началника на политическия кабинет на министъра на културата доц. д-р Борис Данаилов и директора на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” д-р Петър Миладинов. От черногорска страна присъстваха посланикът на Черна гора в Република България, г-жа Снежана Радович, Милица Кадович – държавен секретар в МОНКС и Ивана Калуджерович – съветник на министър Братич.

   Широк културен обмен във всички посоки, възможности за програми на обучение на специалисти в областта на опазването на културното наследство, обмен в сферата на музика, кино, театър – това е лесно и възможно, посочи министър Минеков веднага след подписването на документа. По думите му е време е да се обърнем към съседните ни и най-близки страни, защото в последните години обменът с тях не е бил така активен, а вниманието ни е било насочено предимно към Централна и Западна Европа.

   От своя страна министър Братич благодари за сърдечния прием в страната ни. Изрази убеденост, че с подписването на тази програма се предприема значителна крачка към популяризирането на изкуството и защитата на културните ценности, а също е и реален ангажимент за утвърждаване на универсалните ценности на човешкия дух.

   Двамата министри изразиха огромната си благодарност за успешното изготвяне на Програмата на черногорското посолство у нас, както и на българското посолство в Черна гора.

   Проектът на Програмата за сътрудничество в областта на културата удовлетворява взаимните интереси на двете страни и съдържа всички необходими текстове за развитие на отношенията между Република България и Черна гора в областта на културата. Дейностите, предвидени в Програмата, целят активизирането на сътрудничеството в областта на музиката, театъра, изобразителното изкуство, кинематографията, както и в областта на книгоиздаването и разпространението на книги. Сътрудничеството обхваща и областта на нематериалното културно наследство, народната музика и танци. В програмата са планирани и общи дейности в областта на консервацията на недвижимото културно наследство, както и подкрепа в областта на творческите индустрии.

   По-рано днес министър Минеков и министър Братич имаха кратка работна среща, на която обсъдиха идеи за опазването на културното наследство, възможности за обучаване на кадри в реставрацията и консервацията на културни ценности, сътрудничество със специализирания полицейски отряд по охрана на културното наследство в Италия и др.

  Още снимки можете да видите във Фотогалерията.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21.09 - 22.10.2021)
Министерството на културата обявява конкурс за избор на управител на „Филмова студия „Време” ЕООД »

(20.09 - 31.12.2021)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР“ В ИСПЕКТОРАТ ПО ЧЛ. 46 ОТ ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(02 - 29.09.2021)
“Print Nest студио” гостува на галерия „Средец” с изложбата “Fight” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 153146491 Изработка : MediaPointDS