BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Понеделник, 08.03.2021
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ: КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВОТО ВИНАГИ СА ИЗЛИЗАЛИ ПО-СИЛНИ ОТ ВСЯКА КРИЗА, А ДЪРЖАВАТА СЕ ПОГРИЖИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗА СЕКТОРА

обратно

(30.01.2021)

„Културата и изкуството във времето са понасяли тежки удари и винаги са излизали по-силни, по-мощни, по-важни и по-ключови за обществото. Така се случва и в момента“. Това каза министърът на културата Боил Банов в разговор в студиото на „Тази събота“ на бТВ за пандемията от Ковид-19 и отражението й върху културата. Министър Банов говори за помощта от държавата в подкрепа на творците от всички сектори и сфери на културата, като потвърди, че от 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция. „Ще се случи и по-хубаво нещо. Заедно с творците в сферата разработваме и нова програма за подкрепа в рамките на любителското изкуство, която се очаква да стартира в края на другия месец. Тя е много важна, защото ще се превърне в институционална подкрепа за това изкуство във времето напред“, посочи министър Банов.

По отношение промените в Закона за филмовата индустрия, който в момента се намира в Народното събрание между първо и второ четене, министър Банов информира за инициираната от него среща тази сряда в Министерството на културата, на която бяха поканени широк кръг представители на филмовата общност. Той изтъкна, че широката обществена дискусия по този закон върви вече повече от 15 г., а в последните 2 години работна група, също с широко представителство на сектора, работи активно за изготвянето на законопроекта. По думите на министър Банов двете страни, които в момента взаимно се обвиняват в лобистки поправки трябва да седнат и да говорят, за да се уточнят какво имат предвид и да стигнат до консенсус. „Опитах се на срещата в Министерството на културата да ги подтикна като медиатор всеки да сподели позицията си, има още месец, в който може да се работи за сближаването на двете гледни точки. Присъстваха и депутати, те декларираха своята готовност за съвместна работа и гарантираха, че ще се съобразят с кино общността, като направят необходимото, за да се чувстват творците спокойни, защитени и да могат да работят. Постигнахме това по-голямо финансиране, за което се говори вече толкова години и ако сега го захвърлим с лека ръка, не е ясно дали някой в следващите 17 години ще посегне вече към това“, коментира министър Банов.

По време на разговора в бТВ той сподели, че в момента във всички сектори на културата се изготвят списъци с желаещите да се ваксинират на база на писмо от министъра на здравеопазването. „Хората на културата и изкуството са фактически също на първа линия. За да могат да продължават процесите, които дават жизненоважна духовна храна на обществото в този момент, нашите хора трябва да бъдат от първите ваксинирани и това е възприето“, посочи той.

По отношение на социалните измерения на кризата с Ковид-19 и подпомагането на културата министър Банов отчете, че секторът получи изключителна подкрепа - само за свободни артисти Министерство на културата осигури по различни свои програми 22,5 млн. лв. допълнително – за отделни творци и за свободни организации, в които участват отново свободните артисти, вкл. 1 600 000 лв. за над 20 организации в цирковото изкуство и през Национален фонд „Култура“ - общо 2 758 проекта за частни културни организации и 2 632 души – творци на свободна практика, като творците на свободна практика бяха подкрепени и поотделно, и през частните културни организации. За останалите творци държавата също гарантира заплатите, осигуровките и издръжката на културните институти. „Ние говорим за много реални неща. Мога да кажа с открито сърце, че държавата в тази ужасна година се погрижи изключително за сектора и за бранша. Това даде възможност на хората не само да оцелеят, но и да мислят за своето развитие, което е изключително важно“, подчерта министър Банов и допълни, че има амбицията, независимо от каква позиция, да работи нормално, в рамките на възможностите си, за една здрава държава и за един нормален социален живот.

    Целия разговор на министър Банов в „Тази събота“ на бТВ можете да гледате тук.

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(24.02 - 31.12.2021)
Съобщение относно резултатите от проведения на 17.02.2021 г. конкурс за заемане на длъжността „директор“ на Българския културен институт в Москва »

(24.02 - 31.12.2021)
Съобщение относно резултатите от проведения на 17.02.2021 г. конкурс за заемане на длъжността „директор“ на Културно-информационния център на Република България в Скопие »

виж всички »
Зала "Средец"
(02 - 16.03.2021)
Изложба „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 144247172 Изработка : MediaPointDS