BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 03.12.2021
 
       
БОИЛ БАНОВ: ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА Е ЧЕСТ ДА УЧАСТВА В ЧЕСТВАНИЯТА НА ЕДИН БЪЛГАРИН, КОЙТО СЪВМЕСТЯВА В СЕБЕ СИ НАШЕТО ЖЕЛАНИЕ ДА ПРЕБЪДЕМ

обратно

(11.01.2021)

През месец април се навършват 200 години от рождението на революционера Георги Раковски, тържествата ще бъдат през цялата година и ще преминат под почетния патронаж на Министерство на културата и Министерство на отбраната

Няма българин, който да не знае кой е Георги Раковски и при произнасянето на това име да не му трепне сърцето. За Министерство на културата е чест да участва в честванията на един българин, който съвместява в себе си нашето желание да пребъдем. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на съвместна пресконференцията днес във Военната академия по повод националните чествания на 200 години от рождението на големия български будител, възрожденец и революционер. В събитието участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а чрез видеоконферентна връзка се включиха и представители на местната власт, членове на Инициативния комитет, които представиха предстоящите събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски, в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски.

Министър Банов припомни, че Раковски е публицист, поет, писател, дипломат, политик, родоначалник на националноосвободителното движение и светла личност, чието име Военна академия „Г. С. Раковски“ носи повече от достойно. „Министерство на културата работи активно с Военната академия по различни проекти. Това трябва да е мястото, което всеки гражданин да посети”, подчерта министърът на културата. По повод широкообхватната програма на честванията подчерта, че целта е да бъдат представени научни факти, които да поставят тази светла личност в центъра на развитието на съвременна България.

В края на изказването си министър Банов приветства всички, които са приели да извършат своето благородно дело. „Надявам се, че честванията за 200-годишнината от рождението ще бъдат началото на възраждането на личността на Раковски.“, посочи още министър Боил Банов.

Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“, представи и Инициативния комитет за отбелязване на годишнината. В него влизат известни представители на различни сфери на обществения и културен живот.

Планът за подготовката и тържественото отбелязване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Раковски, изложби на произведения на Раковски и срещи-четения в различни населени места, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, отворени врати във Военната академия и много други събития.

Националните чествания, посветени на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, са под патронажа на Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната и Боил Банов - министър на културата. Събитията ще се проведат през цялата година. На съвместната пресконференция присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, началникът на Военната академия генерал-майор д-р Груди Ангелов, заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.2021 - 31.12.2022)
Протокол №1 от заседание на комисия, определена със Заповед №РД9К-518/25.11.2021 г. на министъра на културата за провеждане на процедура за подбор на двама външни членове на одитния комитет на Министерство на културата »

(25.11.2021 - 31.12.2022)
ПРОТОКОЛ ОТ ПРОСЛУШВАНЕТО ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УЧАСТНИЦИ В ПРОГРАМАТА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ – РИМ ЗА 2022 ГОДИНА, ПРОВЕЛО СЕ НА 25 НОЕМВРИ 2021 ГОДИНА В МУЗЕЯ „БОРИС ХРИСТОВ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
(24.11 - 08.12.2021)
Галерия "Средец" отлага откриването на изложбата заради трагичния инцидент на 23.11.2021 г. »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 155950233 Изработка : MediaPointDS