BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 26.01.2021
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА БЪРЗОТО РАЗРЕШАВАНЕ НА КАЗУСА ЗА ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ

обратно

(05.01.2021)

   „Ще направим всичко, което зависи от нас, за да бъде решен казусът за Тютюневия склад възможно най-бързо“. Това каза заместник-министърът на културата Амелия Гешева след среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров на 5 януари 2021 г. Тя беше на посещение в града заедно с директора на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ на МК Миглена Кацарова и Александър Трайков – директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културно наследство“. Екипите на Община Пловдив и на Министерството на културата огледаха терена и проведоха двучасова среща, на която беше обсъдена настоящата ситуация и процедурите, които следва да бъдат проведени относно постройката на бул. „Христо Ботев“. На разговора присъстваха и собствениците на имота.

   По време на срещата зам.-министър Гешева припомни, че в момента паралелно в ход са няколко процедури по отношение на обекта. Със Заповед на кмета на Община Пловдив е стартирала процедура и са проведени комисии по чл. 72 и чл. 73 от Закона за културното наследство, която не е приключила и трябва да бъде финализирана със заповед на кмета. В комисиите участват инспектор от регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, представители на НИНКН, регионалната дирекция за национален строителен контрол и на общината, които установяват състоянието на недвижимата културна ценност и вида и обема на необходимите работи и издават съответните предписания към собственика на обекта.

   „В момента се разглежда и процедурата за определяне на статута“, отбеляза Амелия Гешева. Предстои комисия от НИНКН да разгледа наличните материалии да се произнесе дали сградата има необходимите качества за придобиване на такъв статут на недвижима културна ценност. Законовите срокове за разглеждане и произнасяне по заявлението е до шест месеца, но с оглед на големия обем на вече събрани материали и документи, специалистите ще се произнесат до два месеца, прогнозира тя. Докато тази процедура не приключи, не е добре да се предприемат действия, с изключение на обезопасяване и укрепване на сградата и зоната около нея“, посочи зам.-министър Амелия Гешева. Единствено общината е в правомощията си да проведе такива процедури по обезопасяване и укрепване, поясни тя.

   В тази връзка кметът на Пловдив Здравко Здравков обяви решението си северното платно на бул. „Христо Ботев“, което е в непосредствена близост до опасната сграда на бившия тютюнев склад на Сточна гара, да бъде затворено за движение. “Животът и здравето на хората са от първостепенно значение, затова от Община Пловдив предприемаме тези стъпки“, каза кметът Здравко Димитров. До спешната мярка се стига, след като на два пъти бе спирана процедурата по безопасно премахване на склада. Вторият път е от края на миналата година.

   Спирането на демонтажа на сградата идва след заявление, подадено в Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) на 23 декември 2020 г. С него се иска предоставяне на статут на имота. Това е денят, в който е издадено разрешението за събаряне на зданието, а заявлението е подадено от физическо лице, архитект, стана ясно по време на срещата.

   Според чл. 58 от Закона за културното наследство всяко физическо или юридическо лице има право да прави предложение до министъра на културата за деклариране на обекти като недвижими културни ценности чрез НИНКН или съответния регионален инспекторат по опазване на културното наследство. В зависимост дали изследваният обект притежава или не признаци на недвижима културна ценност, директорът на НИНКН изготвя мотивирано предложение до министъра на културата за деклариране или отказ от такова според изискванията на Закона. 

   Приключва работата си и комисия, която разглежда статута на всички сгради и работи по урегулирането на всички граници и режими в рамките на Тютюневия град, съобщи още зам.-министър Гешева. „Надявам се, че до края на месеца или началото на февруари тази разработка ще бъде внесена от община Пловдив в Министерството на културата“, поясни тя.

   Сградата на Тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ не е обявена за недвижима културна ценност, но се намира в охранителната историческа зона “Филипопол – Тримонциум–Пловдив” - групова археологическа и архитектурно-строителна недвижима културна ценност, което предопределя режимите за нейното опазване и процедури за съгласуване.

   „Културата няма никаква вина. Всеки гражданин има право да прави всякакви действия. Живеем в правова държава”, е мнението на Пламен Моравенов, един от собствениците на имота, изразено пред медиите след срещата. Той е категоричен, че самият склад няма как да бъде обезопасен конструктивно и това е становище, давано от експерти още преди 10 години. Според него в постройката живеят клошари и при евентуално срутване на сградата, ако не се случи върху пътното платно, застрашава тях.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(25 - 31.01.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН ДИМОВ“ - ХАСКОВО »

(25 - 31.01.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР” НА РОДОПСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР - СМОЛЯН »

виж всички »
Зала "Средец"
(19.01 - 05.02.2021)
Галерия „Средец” представя живопис на Татяна Харизанова »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 142473725 Изработка : MediaPointDS