BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 26.01.2021
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В НЕФОРМАЛНА ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЯ НА МИНИСТРИТЕ ОТ ЕС, ОТГОВОРНИ ЗА КУЛТУРАТА И АУДИОВИЗИЯТА

обратно

(01.12.2020)

Основна тема на срещата, домакинствана от Германското председателство на Съвета на ЕС, бе възстановяването на сектора на културата и медиите от пандемията от COVID-19Министърът на културата Боил Банов взе участие днес в неформална видеоконференция на министрите от ЕС, отговорни за културата и аудиовизията, организирана от Германското предсeдателство на Съветa на ЕС. В конференцията взеха участие и зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, отговарящ за утвърждаването на европейския ни начин на живот; Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК, в чийто ресор попадат ценности и прозрачност; Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж и Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар.

В дневния ред на срещата основно място зае дискусията на министрите относно възстановяването на сектора на културата и медиите от пандемията от COVID-19 и подготовката за бъдещо развитие. В своите изказвания министрите се обединиха около мнението, че във всички държави културният сектор е засегнат силно от пандемията и в тази връзка са необходими, освен мерки за възстановяването на сектора в краткосорчен план, така и мерки за изграждане на неговата дългосрочна устойчивост. Наред с това бе подчертана способността на секторите да се адаптират в условията на криза посредством цифрово разпространение на културно съдържание, важността на достъпа до култура за гражданите в този момент и необходимостта от синергии по линия на европейските инструменти за финансиране за възстановяване на културния и аудиовизуален сектор в бъдеще.В своето изказване министърът на културата Боил Банов благодари на Европейската комисия за работата в посока подпомагане и възстановяване на културните и творчески сектори и за положените усилия за осигуряване на повече възможности за тези сектори посредством наличните инструменти на ниво ЕС. Той определи като изключително полезен обмена на информация с колегите си от ЕС относно предприетите мерки и споделения национален опит през изминалите месеци.

Министър Банов посочи, че България от самото начало разработи спешни мерки в тясно сътрудничество със сектора, които ефективно спомогнаха за смекчаване на вредите в краткосрочен план и сега се работи активно по изработването на подход и мерки за дългосрочното възстановяване и развитие на сектора. Министър Банов сподели накратко и какво предстои в работата по линия на културния и аудиовизуален сектор в рамката на Плана за възстановяване и устойчивост на национално ниво, отново в тясно сътрудничество със заинтересованите страни - предвижда се цялостно реформиране на националните политики по дигитализиране, опазване и съхранение на културното наследство и осигуряване на достъп за всички до музейното, библиотечното и аудиовизуалното културно богатство на страната ни. По този начин ще се подсили устойчивостта на културните и творчески сектори в цифровата среда, а също така ще се подкрепи и цялостният процес по съхранение на различен тип културни ценности и продукти и тяхното популяризиране в европейски и световен мащаб. Министърът постави акцент и върху подобряването на материалните условия на културната инфраструктура чрез предприемане на мерки за енергийна ефективност на сградния фонд на читалища и културни институти, които ще спомогнат за постигане на европейските цели за „зелен“ преход.

Министър Банов изрази мнение, че следва държавите членки да използват оптимално възможностите, предоставени по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, които в дългосрочен план да бъдат надграждани с национално финансиране, но и  трябва да се обърне внимание на алтернативни и иновативни начини за устойчива финансова подкрепа за културния и аудиовизуален сектор, които да създават перспектива за адаптиране и реформи, съобразени с новите реалности в бъдеще.

Отчитайки предизвикателствата за европейските културни и медийни сектори, министър Банов благодари на Германското председателство за усилената работата по новата Програма „Творческа Европа“. В тази връзка той изтъкна: „Осигуряването на равнопоставеност и конкурентоспособност за европейските играчи – не само спрямо конкурентите им от трети страни, а и в рамките на Съюза - е от ключово значение. Само с прилагането на балансиран подход, отчитащ особеностите и нуждите на културни и творчески организации с по-ограничени възможности, функциониращи в различни по мащаб пазари, ще бъдем в състояние да осигурим увеличаване на присъствието на богатото разнообразие от европейски ценности, култури и творчество в световен мащаб“.

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел сподели, че за да се подпомогне за възстановяването на сектора, са необходими 4 стъпки: осигуряване на по-добра информираност в самия сектор за възможностите, които ЕС и отделните държави членки предоставят, също и чрез платформата “Creatives Unite”, в която са представени различни успешни практики, инициативи и информация за културните и творчески сектори в ЕС, в отговор на кризата с COVID-19 и използването на европейски средства и работа с бюрата „Творческа Европа“; работа за укрепване на програмите за финансиране (програми „Хоризонт Европа“, „Еразъм+“ и „Творческа Европа“ вече имат планирано увеличение за следващия програмен период, защото тяхната роля за възстановяване на творческия сектор ще е водеща); създаване на синергия между всички инструменти за подкрепа; продължаване на работата за общия подход и използване и на други инициативи за стимулиране на културата. Голямо облекчение за творците и изпълнителите би било и отпадането на някои от мерките за ограниченията в пътуването, свързани с намаляване разпространението на COVID-19, посочи още българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Португалската делегация представи приоритетите в областта на културата и аудиовизията, по които ще работи в рамките на своето Председателство на Съвета на ЕС в периода 1 януари 2021 -30 юни 2021 г.

В заключение участниците във видеоконференцията се обединиха около мнението, че ролята на културата и нейната значимост за обществото, особено в ситуацията на настоящата криза, следва да бъде припозната на най-високо политическо ниво и също така е важно програмата „Творческа Европа“ да бъде призната като истински и значим фактор, защото подпомага отстояването на европейските ни ценности. „Културата не е лукс, тя е ежедневна необходимост за всички“, изтъкнаха участници в срещата.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(26.01 - 25.02.2021)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” за 2021 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването в следните направления: »

(25 - 31.01.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДАТАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „ДИРЕКТОР” НА ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН ДИМОВ“ - ХАСКОВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(19.01 - 05.02.2021)
Галерия „Средец” представя живопис на Татяна Харизанова »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 142480428 Изработка : MediaPointDS