BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 26.11.2020
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ: ДЪРЖАВАТА И КУЛТУРАТА СЕ СПРАВЯТ ОТЛИЧНО С КРИЗАТА

обратно

(06.11.2020)

Над 50 милиона лева повече за култура са предвидени в бюджета за следващата година. Започва безплатно и масово тестване на всички присъстващи на културни събития, каза в предаването „Култура. БГ“ министърът

  Близо 250 млн. лв. е бюджетът за култура за 2021 г., с 28 млн. лв. повече. Към тях очакваме да се прибавят допълнителни 25 млн. лв. за филмопроизводство, заложени в промените на Закон за филмовата индустрия, който ще бъде внесен в Министерския съвет следващата седмица. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на участието си в предаването „Култура. БГ“ на БНТ днес. Средствата за култура никога не са достатъчни, но помагат за създаването на по-сигурна и устойчива среда, коментира министърът.

  Дори повече от 2% ще са средствата за култура, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, каза още Боил Банов. Планът в момента се обсъжда по сектори и е част от европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост и Плана за възстановяване на Европа. Според този план ще има средства не само за достъп на българската култура на европейската сцена, но и за дигитализация на културното ни наследство - на музеи, галерии и библиотеки. Отделно, по други пера от плана, се планират допълнителни средства, като например за енергийна ефективност на близо 2800 читалищни сгради в цялата страна, посочи министърът.

  Държавата и културата се справят отлично с кризата. За това свидетелства включително признанието на еврокомисаря по икономическите въпроси Паоло Джентилони, който докладва, че сме единствената страна в Европа с под 3% дефицит, коментира министърът в отговор на въпрос. Той посочи още, че здравната система е също подготвена, а премиерът и финансовия министър са предвидили мерки и за дълго време напред.

  В сферата на културата, по задача на премиера, започваме безплатно и всеобхватно тестване с антигенни тестове на всички присъстващи на културни събития.  Целта е културният живот в страната да не спира, обяви министър Банов. „Без култура не може да се преборим нито с тероризма, нито с пандемията, нито с вътрешната ни потребност да вървим напред. Културата и образованието са най-ключови в развитието на обществото и историята го показва“, посочи министърът. Затваряне на културни пространства няма да има, защото те са най-защитените места в момента, а работещите в сферата на културата и изкуствата са сред най-дисциплинираните, потвърди той.

   Цялото интервю на министър Боил Банов за „Култура.БГ“ е достъпно тук.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2020 - 31.01.2021)
АКАДЕМИЯ „БОРИС ХРИСТОВ” – РИМ ПРИ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В РИМ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ ЗА 2021 ГОДИНА »

(10 - 25.11.2020)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа на тема: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 27.11.2020)
Галерия „Средец“ представя ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139944776 Изработка : MediaPointDS