BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 26.11.2020
 
       


МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ЗАЛОЖЕНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ НАД 50 МЛН. ЛВ. ЗА КУЛТУРА В БЮДЖЕТА ЗА 2021 Г. Е БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО

обратно

(30.10.2020)

Подпомогнахме много сериозно и дългосрочно всички сектори, не обмисляме ново затваряне на културните институти във връзка с пандемията

  Едни от най-сигурните и защитени места са театрите, кината, оперите. Затова категорично не обмисляме тяхното затваряне. Това обяви министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви. По думите му тези културни институти са едни от най-сигурните места, защото хората вътре са на разстояние и се спазват всички необходими противоепидемични мерки.

  В студиото на националната телевизия министър Банов съобщи още, че са осигурени и буфери в новия бюджет по отношение на културата. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се плащат от държавата от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия начин, до следващата пролет, като финансовото подпомагане ще продължи независимо дали имат представяне пред зрители.

  „Помогнахме много сериозно на всички в областта на културата. Подпомогнахме дългосрочно и независимите артисти. В момента се разглежда нова едногодишна програма със сериозно финансиране“, подчерта министър Банов. Той поясни, че има и 28 млн. лева допълнително отпуснати за културата в новия бюджет, а освен това са предвидени и още 25 млн. лева по новия закон за киното, или общо над 50 милиона лева, което министърът определи като безпрецедентно.

  По повод изказване на председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов в студиото на сутрешния блок на Би Ти Ви преди дни, че министърът на културата трябва да глоби нарушителите, които замерят с яйца паметници на културата, министър Банов поясни: „Прав е председателят на Комисията по култура да е гневен. И аз съм гневен, но това се води дребно хулиганство и е в прерогативите на МВР. Ако беше в моите прерогативи, щях да налагам глоби всекидневно.“

  По повод общественото обсъждане на новия проектозакон за изменение на Закона за радиото и телевизията министърът на културата поясни, че лично е извадил 8 члена от проектозакона. Всички те се отнасят до мандатите на генералните директори и на управителните съвети към тях. Това се е случило във връзка с подписката, организирана през м. юли т.г., в която именити интелектуалци възразиха остро срещу предлаганите промени. „В момента тази подписка наброява близо 2000 човека. Аз съм човек, който слуша общественото мнение. Тези текстове изобщо не касаят същността на този закон - основата му е спиране на зависимостта на обществените медии от Министерството на финансите и от властта“, посочи той. По думите му това е ключов законопроект, защото гарантира самостоятелността и независимостта на обществените медии, като финансирането им ще става по съвсем нов метод – реформа, която над 20 години не се е случила. „Законът за медиите не е правен на тъмно, а с участието на представители на всички медии и професионални организации“, подчерта още министър Банов.

  Цялото интервю на министъра на културата за Би Ти Ви можете да гледате тук.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2020 - 31.01.2021)
АКАДЕМИЯ „БОРИС ХРИСТОВ” – РИМ ПРИ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В РИМ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ ЗА 2021 ГОДИНА »

(10 - 25.11.2020)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа на тема: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 27.11.2020)
Галерия „Средец“ представя ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139945245 Изработка : MediaPointDS