BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 26.11.2020
 
       


„МУЗИКАТА С МНОГО ЛИЦА“ В МУЗЕЯ „БОРИС ХРИСТОВ“

обратно

(26.10.2020)

От 30 октомври до 23 ноември 2020 г. Фестивалът в Музея „Борис Христов“, подкрепен от Министерство на културата, ще събере над 40 творци от различни поколения и с различно артистично амплоа

Музей "Борис Христов" На 30 октомври в Музея „Борис Христов“ се открива Фестивалът „Музиката с много лица“. Началото ще бъде поставено с концерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков - „Звук и цвят, музика и образ“.

  От 30 октомври до 23 ноември в Музеят „Борис Христов“ ще се съберат около 40 творци от различни поколения и с различно артистично амплоа, обединени в 13 събития. Вдъхновение на фестивала е убеждението на великия Борис Христов, че „изкуствата не плават сами“ , че всяко от тях умножава силата си, когато е част от цялото „ято от изкуства“. Идеен трамплин на фестивала е и педагогическата всеотдайност на Борис Христов в неговия стремеж да предава знанията си на младите таланти и да ги подкрепя.
Борис Христов  Следвайки завета на големия творец, от Музея „Борис Христов“ привлякоха за участие във Фестивала авторитетни изпълнители-музиканти. Те сами определят начина си на участие: като творци, които представят многото си дарби в различни изкуства и ги сливат в една изява; или като ментори, които са готови да се представят на сцената съвместно с млади таланти, обединени чрез общ репертоар. Някои от зрелите изпълнители се включват и в двете направления на фестивалната програма. Така публиката ще може да ги види в различни роли по време на празника: като автори на музика, като интерпретатори на различни инструменти, като актьори и танцьори, като художници, сценографи, ражисьори и като педагози. Но преди всичко те са музиканти, които със своите изяви разширяват представата за спектакловост и извеждат фигурата на музиканта от неговата изолираност и съсредоточеност единствено върху партитурата.

  Така фестивалът представя многото лица на отделния изпълнител, но и многообразни жанрови проявления: класически концерт, камерна опера, музикален моноспектакъл, концерт-изложба, музикално танцов спектакъл...

  Ето и информация за някои от участниците:

  Мариана Цветкова – ученичка на Борис Христов, и Владимир Маринов въвличат в разнообразния си репертоар двама млади изпълнители  - Мария Павлова и Владимир Бурянов - във вечер на шансона и сарсуелата. В друга вечер също Мариана Цветкова разгръща своя актьорски талант в музикалния моноспектакъл на Левена Филчева „Интервю с Мария“ – премиера.

  Пламен Бейков – също ученик на Борис Христов – представя режисьорските си и сценографски идеи в камерната опера „Човешкият глас“ на Пуленк, а в програмата „Малка барокова вечеря за баща и син“ представя резултата от системните занимания с талантливия си син Георги Бейков в дългия период на изолация. Фестивалът привлече за участие и друг ученик на Борис Христов – Живко Желев, който ще инкрустира в музикалната си програма цяло фото-приключение по време на неговите круизни пътешествия по света.  Георгиос Филаделфевс представя умението си да бъде и вокален изпълнител и артист в необичайната интерпретация на „Човешкият глас“, а в друга вечер е превъплъщението му в ролята на пианист, клавирен педагог на талантливите Виктория Петкова и Никола Петков и като композитор. В този съдържателен контекст се вписват и изявите на Венцислав Диков, за когото музиката винаги е вървяла ръка за ръка с изразяването чрез боите и четката. Спектакловата форма на изява е характерна и за формацията на вокалните изпълнителки от „Bella Voce“, за които стилът в съчетаването на пеенето, актьорската игра и танца е издигнат в култ. Рада Тотева намира в камерната опера „Пимпиноне“ повод да представи и да си партнира с баса Велислав Нинов. Ангелина Манчева също влиза в тройна роля – на оперна изпълнителка, на цигуларка и на партньор на сцената с младия бас Любен Байчински.  Сопраното Гиргина Гиргинова избира бароковото музикално наследство, за да импулсира сценичната изява на пет вокални изпълнителки, с които задълбочено се занимава. Професор Милена Моллова, на която тази година празнуваме голяма годишнина, във фестивала „Музиката с много лица“ представя двама млади изпълнители -  Анжела Тодорова и Мирослав Христов. Те вече имат богата колекция от лауреатства и от репертоар за четири ръце заедно със своята преподавателка.

  В концертите са включени първокласни акомпанятори, като пианистите Божена Петрова, Боряна Ламбрева, Милен Станев, Стефан Врачев, Йосиф Герджиков, Снежана Абрашева и Галина Апостолова.

  Това е първият по рода си фестивал на Музея „Борис Христов“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

  При извънредните обстоятелства и при спазване на препоръчителните мерки за неразпространение на COVID 19 Музеят „Борис Христов“ не прекъсна традицията и със собствени средства през май-юли проведе своя  XVI фестивал на изкуствата „Борис Христов“ в Градината на дома на великия артист, педагог и дарител.

  Ограниченият брой места налага достъпът до фестивалните събития да е с предварителни заявки за билети на тел. 0879 889324 или 0879 889 326.

  Програмата можете да разгледате тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2020 - 31.01.2021)
АКАДЕМИЯ „БОРИС ХРИСТОВ” – РИМ ПРИ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В РИМ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ ЗА 2021 ГОДИНА »

(10 - 25.11.2020)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа на тема: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 27.11.2020)
Галерия „Средец“ представя ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139944717 Изработка : MediaPointDS