BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 26.11.2020
 
       


ДЪРЖАВНАТА ОПЕРА В БУРГАС С НАГРАДА „ПРОТЕГНАТА РЪКА“ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ

обратно

(13.10.2020)

Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи отличието за хората, които шиха маски, вместо костюми

 

Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи едно от почетните отличия „Протегната ръка“ на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). То е за костюмерите на Държавната опера в Бургас, които вместо костюми за предстоящата премиера на балета „Жизел“, в средата на март спешно започнаха да шият предпазни маски и да ги даряват безвъзмездно на нуждаещите възрастни и поставени под карантина хора. От тяхно име признанието получи директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

„Радвам се, че с Националното сдружение на общините гледаме в една посока. Вярвам, че красотата на реални жестове като този наистина има силата да спаси света“, каза при връчването на наградата зам.-министър Румен Димитров. Той отбеляза, че на първа линия, заедно с нашите медици, са и хората на изкуството и духа, които заслужават цялата благодарност на публиката.

Специалната награда тази година е учредена по решение на УС на НСОРБ в израз на признателност към личности, институции и фирми, допринесли за справяне на общините с кризата с коронавируса. Носителите на наградата получиха отличието на специална церемония в Бояна в Деня на българската община - 12 октомври.

По традиция на този ден НСОРБ връчва своите Годишни награди на общини, кметове, общински съветници, представители на медии, дарители и организации, подкрепящи местните общности.

Другите носители на отличието „Протегната ръка” са:

Социално предприятие „Петрички следи“ – едно от първите, които пренастройват своята дейност в изработването на индивидуални предпазни средства;

Стефка Евтимова - кметски наместник на село Светля, община Ковачевци, която заедно със своите съселяни събира лични средства и закупуват маски и предпазни костюми за нуждите на „Спешна помощ” - Перник;

Ангел Иванов, доброволец към дирекцията „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община, който от 8 март 2020 г. работи всеки ден лице в лице с пациенти с доказана коронавирусна инфекция;

Рамиз Касабов - кметски наместник на няколко села на община Мадан, където живеят малко на брой и предимно възрастни хора, който обхожда родопските махали и помага на жителите с плащането на сметки, получаването на пратки, купуването на лекарства или отвеждането до лекар;

Теодор Цанков - студент по медицина, който от първите дни на пандемията работи в „Спешна помощ” и като доброволец в Александровска болница и прекарва в защитния костюм по повече от 12 часа на денонощие.

Отличена бе и Надие Мехмед, 80-годишна пенсионерка от село Печеница, която дари цялата си пенсия на болницата в Исперих.

Специалните награди „Протегната ръка“ бяха връчени от председателя на НС Цвета Караянчева, Емил Христов, зам.-председател на НС, Марияна Николова, вицепремиер, както и от министрите Красимир Вълчев, Деница Сачева и Костадин Ангелов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави присъстващите за Деня на българската община и каза, че за нея е много важно „да има заедност с общинска, изпълнителна и законодателна власт”. Тя призова всички номинирани да продължават да работят активно за своите общини и граждани.

Тази година местната власт показа своята сила и способности в необичайни обстоятелства, заяви в обръщението си към присъстващите председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. По думите му, колкото и бурно да аплодираме нашите медици, служителите в транспорта, в администрациите, в образованието, доброволците, техните усилия няма да получат заслуженото внимание. Той благодари на всички тях.

На церемонията са били отличени 23 общини от всички 265 в България. Бяха връчени награди в категориите „Партньор на общините”, „Общински инвеститор”, „Принос за развитие на местното самоуправление” и „Гласът на общините”.

Тази година сред отличените са и Българската телеграфна агенция (БТА) в категорията „Гласът на общините” - за електронни медии, за обективно и безпристрастно отразяване на общинската проблематика.

Снимки можете да видите във Фотогалерията.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2020 - 31.01.2021)
АКАДЕМИЯ „БОРИС ХРИСТОВ” – РИМ ПРИ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В РИМ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ ЗА 2021 ГОДИНА »

(10 - 25.11.2020)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа на тема: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 27.11.2020)
Галерия „Средец“ представя ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139945295 Изработка : MediaPointDS