BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 27.10.2020
 
       


СТАНОВИЩЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ТВЪРДЕНИЯ, ОТНАСЯЩИ СЕ ДО ПРОЕКТА ЗА КОНСЕРВАЦИЯ, РЕСТАВРАЦИЯ И ЕКСПОНИРАНЕ НА ТРАКИЙСКАТА ГРОБНИЦА ПРИ С. СВЕЩАРИ

обратно

(28.09.2020)

По повод изказвания в медиите на проф. Диана Гергова, консултант в проекта „Консервация, реставрация и експониране на тракийската гробница при с. Свещари: Завръщане към автентичността на обекта“, спечелил финансирането на Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство, ръководен от фондация Credo Bonum и подкрепен от Министерството на културата с писмо № 68-00-189/04-01-2018 г., се чувстваме задължени да внесем няколко уточнения.

Проектът включва дейности като подмяна на електрическата инсталация, ново решение на осветлението, обновяване на постоянната музейна експозиция в лабиринта на защитената сграда, както и промоционални и информационни дейности. Най-съществена част в него са демонтажът и отместването на каменните врати (наискос), експонирани в момента двуизмерно извън гробната камера.

Въпреки усилията на екип от специалисти и дългогодишната практика на проф. Гергова проектът не срещна подкрепата на научната общност. Една от причините е, че в документацията за обновяването на постоянната експозиция в лабиринта са констатирани пропуски. На Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), проведен на 19 юни т. г., проектът единодушно не беше подкрепен. Намесите, свързани с демонтажа и монтажа на наискоса, бяха определени като твърде рискови, компрометиращи автентичността на оригинала и като ненужни. Това наложи изключването на наискоса като елемент в проекта и преразглеждане на дейностите и тяхното повторно съгласуване с Посланическия фонд на САЩ за опазване на културното наследство, което тече в момента.

Заседанието на експертния съвет беше излъчено на живо в YouTube канала на Министерството на културата в деня на провеждането му. Записът е достъпен онлайн на следния линк - https://www.youtube.com/watch?v=Tuky4ZsWBrM.

В дискусията могат да се видят гледните точки на различни експерти. На база направените анализи консолидираната научна общност смята за рискови част от дейностите и препоръчва как проектът да продължи.

В хода на продължилите близо две години обсъждания на етапите на проекта бяха проведени множество консултации с археолози, експерти, музейни специалисти, първите проучватели на гробницата, Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Национален археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН), Исторически музей - Исперих, Регионален исторически музей - Разград и много други. Беше изготвен и подробен мониторингов доклад, включващ десетки експертни оценки за състоянието на обекта от световно значение.

Проектът се администрира от фондация Credo Bonum, в това число и финансово, като същата организация е с доказан над 14-годишен опит в сферата на културата. Имаме тяхното уверение, че досега не са направени никакви необосновани разходи. До момента са предвидени хонорари на външни за фондацията специалисти по подготовка на проекта.

Всякакви инсинуации, свързани с обвинения в злоупотреби, корупция, машинации, пренасочване на суми с неясна цел или други, могат да целят единствено провал на проекта, дискредитиране на институции, както и загубена възможност средствата да бъдат използвани за паметник от световно значение.

Министерството на културата ще продължи, както и досега, да работи с грант получателя в лицето на екипа на фондация Credo Bonum, с Историческия музей в Исперих, с Регионалния исторически музей в Разград и с други културни институции и специалисти за успешното приключване на проекта.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(26.10 - 31.12.2020)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ В ДИРЕКЦИЯ „ПРАВНОНОРМАТИВНА ДЕЙНОСТ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ” »

(26.10 - 30.11.2020)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ОТЛАГАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДЪРЖАВЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ФИЛИП КУТЕВ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139091201 Изработка : MediaPointDS