BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 21.01.2021
 
       


ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА РУМЕН ДИМИТРОВ: ВЪЗРАЖДАНЕТО НА „ПАРАХОД РАДЕЦКИ” Е ИСТИНСКИ ПРАЗНИК

обратно

(18.09.2020)

Реновирането на кораба и обновяването на музейната експозиция станаха възможни с отпуснатите от правителството средства  в размер 437 000 лева в началото на месец юни 2019 г.

 


снимка: БТА  На официална церемония в град Козлодуй заместник-министърът на културата Румен Димитров поздрави гостите по повод откриването на реновирания „Параход Радецки”.

  Пускането по вода на плавателния съд и обновяването на експозицията му от музейните специалисти на Националния исторически музей, стана възможно благодарение на отпуснатите от правителството средства  в размер 437 000 лева в началото на месец юни 2019 г. „Благодаря на всички, които помогнаха това дело да се случи, за отговорността и любовта, с която работиха, за да съхраним заедно нашата история и памет”, обърна се към присъстващите зам.-министър Румен Димитров. Той посочи, че корабът „Радецки” е национална светиня и символ на величествен подвиг, затова и всеки път възраждането на тази реликва е истински празник.

  Тържественото събитие днес организира директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, а на него присъстваха областният управител Враца Малина Николова, кметът на Община Козлодуй Маринела Николова, собственикът на кораборемонтния завод в Румъния Йонут Броаска, представители на местния бизнес и гости от страната. По време на официалната церемония бяха представени резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на „Параход Радецки”, както и обновената експозиция.

  След провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки е сключен договор с избрания изпълнител. В периода ноември 2019 –  януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и основен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристаинщето на гр. Браила, Румъния. Ремонтните дейности са приети от Български корабен регистър с акт за корпус и доково освидетелстване, отбеляза в отчета доц. Бони Петрунова. 

  След пристигането на кораба в България на 30 януари 2020 г. експертите на Националния исторически музей продължиха работата по представянето на кораба пред надзорните органи за продължаване на срока на корабното удостоверение и започнаха работа по обновяването на музейната експозиция на кораба.

  От началото на месец юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.   

„Параход Радецки” е филиал на Националния исторически музей по силата на ПМС № 83/26.4.2004 г. и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и двестате храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки”.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври. За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция „Речен надзор” – Лом на Изпълнителна Агенция „Морска администрация”. 

Съгласно чл. 15 и 16 от Наредба № 11 за прегледи на корабите и корабопритежателите на всеки пет години се извършва основен преглед и ремонт на конструкцията, механизмите, съоръженията и оборудването на кораба. Прегледът се извършва на доково съоръжение и е предпоставка за  продължаване срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания в акваторията на Козлодуй.

Във връзка с настоящата пандемична ситуация и с цел предпазване от заразяване с COVID - 19, плановите плавания с параход „Радецки” в акваторията на Козлодуй временно няма да бъдат осъществявани.

Още снимки можете да видите във Фотогалерията.

Снимки: НИМ и БТА

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11.01 - 07.02.2021)
СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО ДАТИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДЛЪЖНОСТИ В ТЕРИТОРИАЛНИ ЗВЕНА - РЕГИОНАЛНИ НСПЕКТОРАТИ КЪМ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКТОРАТ ЗА ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО“ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

(11.01 - 05.02.2021)
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за предоставяне на финансова подкрепа на творчески проекти в областта на литературата »

виж всички »
Зала "Средец"
(19.01 - 05.02.2021)
Галерия „Средец” представя живопис на Татяна Харизанова »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 141712295 Изработка : MediaPointDS