BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 27.10.2020
 
       


ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 19 И 20 СЕПТЕМВРИ

обратно

(17.09.2020)С над 300 събития се включват и общините в цялата страна през м. септември

 

 България за пореден път се включи в инициативата „Европейски дни на наследството” (ЕДН) – съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия. Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване. Ежегодното събитие „Европейски дни на наследството“ има за цел да насърчи широката публика да открие и посети стойностните културни забележителности.

В началото инициативата възниква във Франция през 80-те години. Постепенно събитието добива все по-голяма популярност и започва да се организира и в други европейски страни. Така през 1991 г. „Европейските дни на наследството“ се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Организирани в София за седма поредна година от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община, „Дните на наследството“ в София ще се проведат на 19 и 20 септември 2020 г. под надслов „Опознайте културното наследство за цял живот!“. Събитието е част от Културния календар на столицата.

Повече от 35 сгради с висока архитектурна стойност в София ще се включат в инициативата и ще отворят своите врати. Сред тях са: Богословският факултет, Софийската синагога, Джамията „Баня Баши“, Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“,  Концертен комплекс „България“, Народен театър „Иван Вазов“, Френската резиденция, Софийската опера и балет, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Гробницата на княз Александър I Батенберг, Гарнизонното стрелбище и др.

Програмата включва също и тематични обиколки на столицата, водени от екипа на проекта „Historicalroutes.bg“. На 19-ти септември от 11:00 ч. предстои турът „Исторически маршрут - Софийски домове“, а на следващия ден, отново в 11:00 ч., желаещите могат да се запишат за „Исторически маршрут - Софийски дворци”.

Във връзка с превенцията на разпространението на Covid-19 влизането в обектите ще се осъществява при спазване на всички санитарни мерки.

В страната ни по повод Европейските дни на наследството през целия месец септември ще се проведат над 300 събития. Сред проявите, организирани от общините, са: фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни други инициативи за всички възрасти. Множество музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец септември при спазване на противоепидемиологичните мерки във връзка с пандемията от Covid-19.

В ролята си на Национален координатор по провеждане на ЕДН за България, Министерство на културата предоставя календар на събитията, които ще се проведат в страната по време на инициативата. Календарът можете да видите тук.

Повече информация за отбелязване на ЕДН в други европейски страни –  www.europeanheritagedays.com.

Още информация за програмата на Дните можете да следите на сайта на Френския институт в България institutfrancais.bg, както и на сайта за новини в областта на културата  на Столична община artsofia.bg.

 

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(26.10 - 31.12.2020)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ В ДИРЕКЦИЯ „ПРАВНОНОРМАТИВНА ДЕЙНОСТ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ” »

(26.10 - 30.11.2020)
СЪОБЩЕНИЕ ЗА ОТЛАГАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ДЪРЖАВЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ФИЛИП КУТЕВ“ »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139091178 Изработка : MediaPointDS