BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 20.09.2020
 
       


НАЦИОНАЛНОТО УЧИЛИЩЕ ПО ФОЛКЛОРНИ ИЗКУСТВА В КОТЕЛ ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА В ОБНОВЕНАТА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ЗА 3,8 МИЛИОНА ЛЕВА СГРАДА

обратно

(16.09.2020)

   Възпитаниците на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел започват новата учебна година в напълно обновена сграда.
   Единственото по рода си за Северна България училище по фолклорни изкуства беше модернизирано с безвъзмездната финансова помощ в размер на 3,8 милиона лева по проект „Реконструкция и нова многофункционална зала на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел“ на оперативна програма “Региони в растеж“ 2014 – 2020.

   „Проектът за реконструкция на училището е от изключително значение за Министерство на културата, тъй като в НУФИ „Филип Кутев“се обучават 245 талантливи деца от 26 области на страната“, отбеляза при откриването на учебната година инж. Нуршен Малкоч - ръководител на проекта и директор на дирекция в Министерство на културата.

   По проекта са реализирани редица дейности, като изпълнение на мерки по енергийна ефективност, основен ремонт и модернизация на съществуващите 10 сгради, строителство и оборудване на нова спортна и многофункционална зала, с възможност за ползване за спортни дейности и танцови представления. Изгради се и нова външна открита спортна площадка за игри по няколко вида спорт – баскетбол, волейбол и минифутбол.

   В прилежащото пространство около новата зала и спортната площадка са обособени отделни зони с подходящи пешеходни настилки, озеленяване, алейно осветление и места за отдих.

   С проекта са изпълнени и доставени технически средства за достъп до всички нива в новата сграда от хора в неравностойно положение.

   Доставено и монтирано е ново оборудване и обзавеждане – в общежитието и учебните стаи, нови музикални инструменти и уредби за специализираните кабинети, ново оборудване в стола за хранене, което да отговори на съвременните изисквания за хигиена и здравословно приготвяне на храна за учениците
.
   „Надяваме се, че с тези реализирани дейности ще се подобри качеството на образователната среда и ще се повиши привлекателността на училището сред талантливите деца от региона и страната, което ще допринесе до повишаване на възможностите за тяхната професионална реализация“, отбеляза инж. Малкоч. Тя благодари на ръководството на училището, целия учителски колектив и учениците за разбирането, съдействието и помощта, която оказаха на целия екип по проекта.
„Желайте и мечтайте да се развивате, и не на последно място – бъдете добри хора“, пожела Нуршен малкоч  на възпитаниците. „На вас учители, пожелавам неуморно да създавате и пазите най- голямото богатство на Вашето училище – вашите възпитаници. Призванието на учителя е да съхрани ентусиазма, вечния стремеж към знанието и да го допълни с мъдрост и опит. Желая ви здраве, духовни сили и упоритост“, допълни тя.
   Надяваме се обновения учебен център да пази и развива най-ценните български фолклорни традиции.

   Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" е основано на 2 октомври 1967 г и е първото у нас и на Балканите училище за професионално изучаване на фолклор. За 50 години то е изградило като професионалисти над 2000 музиканти, певци, танцьори и лютиери. Реализацията на почти 90% от тях е във фолклорни ансамбли, в частни трупи и формации, в детска музикална школа, като читалищни деятели, ръководители на оркестри, танцови състави и хорове, преподаватели във висши учебни заведения и в професионални гимназии по изкуства и култура.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(17.2020 - 15.01.2021)
15 януари 2021 г. е крайният срок за номиниране на обекти за присъждане на „Знак за европейско наследство” »

(14.09 - 31.12.2020)
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНИЯ НА 08.09.2020 г. КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА КУКЛЕН ТЕАТЪР - ТЪРГОВИЩЕ »

виж всички »
Зала "Средец"
(16.09 - 02.10.2020)
Галерия „Средец” представя юбилейна изложба на Цветан Казанджиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 138078013 Изработка : MediaPointDS