BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 22.09.2021
 
       


БЪЛГАРСКАТА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ БЛАГОДАРИ НА МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ ЗА ПОДКРЕПАТА

обратно

(30.07.2020)

   Министър Боил Банов се срещна с народния представител и председател на Българската библиотечно-информационна асоциация Емилия Милкова и изпълнителния директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и член на сдружението Спаска Тарандова, днес, 30 юли, в Министерство на културата.
   Тема на разговора бе успешно приключилата първа сесия по програмата „Българските библиотеки - съвременни центрове на четене и информираност“, благодарение на която голяма част от регионалните библиотеки и читалища обновяват фондовете си с нови издания от всички жанрове и българска литература.
   „Искаме да благодарим на Министерството на културата за бързата реакция относно програмата за подкрепа на библиотеки и читалища като центрове за информация и знания“, каза народният представител Емилия Милкова. Тя отбеляза, че средствата вече са стигнали до регионалните и общински библиотеки, и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, както и че в момента е отворена програмата за читалищата. „Радостни сме от факта, че Министерството откликна и промени част от правилата за участие в конкурса, които бяха предложени от Асоциацията и от различни колеги от страната“, добави народният представител. Според нея отпадането на изискването за съфинансиране от страна на библиотеките е дало възможност на по-голяма част от тях да се възползват от програмата и да закупуват необходимите заглавия.
   Министър Боил Банов и представителите на Българската библиотечно-информационна асоциация се обединиха около мнението, че трябва да има и трета сесия за тези библиотеки, които по административни причини са отпаднали при класирането.
   По време на разговора бяха обсъдени и други въпроси относно работата на библиотеките и читалищата у нас в условията на пандемия, сред които технологичното обновяване и енергийна ефективност на сградите, в които се помещават.
   „Техническото обезпечаване е необохдимо, за да може в рамките на съвременните условия библиотеките и читалищата да заработят с нови публики“, отбеляза министър Боил Банов.
   Припомняме, че по две конкретни програми и тази година Министерството на културата подкрепя книгоиздаването и книгоразпространението в страната в размер на 2,1 млн. лв.
   Програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” дава възможност на българските библиотеки да обновят фондовете си с нови книги и други информационни източници. Средствата по тази програма бяха увеличени двойно – от 1 на 2 милиона лева през 2019 година. За настоящата 2020 година, по програмата отново са предвидени 2 милиона лева. През изминалата година по програмата бяха одобрени 853 проекта на обществени библиотеки, които закупиха книги от български и чуждестранни автори, както и културна периодика, съобразно потребностите на читателите, от максимално широк кръг издателства. Правилата за кандидатстване през 2020 г бяха актуализирани, като се взе решение да бъде премахнато самоучастието на кандидатите и беше дадена възможност за подаване на документи по електронен път. С пълния текст на Правилата за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на обществените библиотеки при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ и формулярите за кандидатстване можете да се запознаете тук.
   Втората програма - „Помощ за книгата“, подкрепя издаването на книги от български автори и преводна литература, литература за деца и юноши, културно наследство и съвременна култура. И тази година предвидените средства за нея са в размер на 100 хиляди лева. В конкурса може да участва всеки професионален издател, регистриран като юридическо лице и получил международен стандартен книжен номер (ISBN). С пълния текст на Правилата за условията и реда за финансово подпомагане на творчески проекти по програма „Помощ за книгата“ и формулярите за кандидатсване можете да се запознаете тук.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(21.09 - 22.10.2021)
Министерството на културата обявява конкурс за избор на управител на „Филмова студия „Време” ЕООД »

(20.09 - 31.12.2021)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР“ В ИСПЕКТОРАТ ПО ЧЛ. 46 ОТ ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА »

виж всички »
Зала "Средец"
(02 - 29.09.2021)
“Print Nest студио” гостува на галерия „Средец” с изложбата “Fight” »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 153148180 Изработка : MediaPointDS