BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 09.08.2020
 
       


ДЕСЕТ ВЪЗПИТАНИЦИ ОТ НГПИ „СВЕТИ ЛУКА“ И ОТ НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ „ЦАНКО ЛАВРЕНОВ“ В ПЛОВДИВ БЯХА ОТЛИЧЕНИ В III НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ПЛАКАТ - КОСТАДИН ОТОНОВ“

обратно

(09.07.2020)

Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби  Днес, 9 юли 2020, в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи се състоя тържествената церемония по награждаването на победителите в III Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“. Комисията присъди десет награди на възпитаници на Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ и от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Това са Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“, Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука“ и Виктория Йорданова, НГПИ „Св. Лука“. Имената на останалите отличени са: Венцислав Нанов, НГПИ „Св. Лука“, Никол Петрова, НГПИ „Св. Лука“, Надежда Боянова, НХГ „Цанко Лавренов“, Нина Врачева, НХГ „Цанко Лавренов“. Поощрителни награди има за: Дара Трайчева, НГПИ „Св. Лука“, Виктория Илиева, НХГ „Цанко Лавренов“ и Виктория Илиева, НХГ „Цанко Лавренов“.

  Заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов поздрави отличените ученици от националния конкурс по време на изложба на техните произведения, на която беше домакин Държавният културен институт. Сред гостите на събитието бяха и представители на Министерството на културата, както и преподаватели от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив и от училища по изкуствата на Министерството на културата. 

  Конкурсът е посветен на  75 години от създаването на ООН и 65 години от членството на България в организацията. Насочен е към учениците от специалностите „Рекламна графика“, „Графичен дизайн“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуствата към Министерството на културата. Организира се от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата, с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата. Темите, по които учениците работиха, бяха: „Глобалното затопляне и изменението на климата – тук и сега“; „Градовете на бъдещето“; „Благосъстояние за всички – здраве, права и екология“; „5 години ООН, 65 години България в ООН. Сега накъде?“; „Образованието като начин за постигане на устойчиво развитие“; „Коронавирусът и светът утре“; „Думите – балсам и отрова“ и „Земята е красива и без опаковка“. Пълна информация и регламент може да се прочете тук.

  Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха: представители на Министерство на външните работи и на Министерство на културата, специалисти от Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“, гл. асистент д-р Ненко Атанасов и гл. асистент д-р Светлин Балездров от НХА, доц. д-р Александър Гьошев от АМТИИ, доц. д-р Красимира Друмева - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Костадин Отонов и Петър Чучулигов от НХГ „Цанко Лавренов“, Ралица Карапантева от НГПИ „Св. Лука“, представители на НУМСИ, преподаватели от НПГПФ, екип от НХГ „Димитър Добрович“ и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев. Творбите на наградените можете да видите тук.снимки: Министерство на външните работиПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ В СТРАНАТА В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО МУЗИКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136920109 Изработка : MediaPointDS