BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 09.08.2020
 
       


РЪКОВОДСТВОТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА СЕ ВКЛЮЧИ В ТЪРЖЕСТВАТА, ПОСВЕТЕНИ НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

обратно

(09.07.2020)

Заместник-министър Амелия Гешева участва в шествието в София и поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов в столицата. Колегата й Румен Димитров откри паметник на писателя в Сливница

 

  Заместник-министър Амелия Гешева се включи в шествието, с което столичани отбелязаха 170 години от рождението на Иван Вазов.

 Паметният юбилей започна с откриването на изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“,.подредена в градската галерия пред Народния театъра и открита днес от кмета на София Йорданка Фандъкова. Изложбата съдържа 28 фотодкументални пана, представящи произведения и снимки от различни етапи от живота на Патриарха на българската литература. След това столичаните и гостите на града се отправиха към дома на писателя на едноименната улица. Там, от любимия балкон на писателя с изглед към Народния театър, те чуха две от стихотворенията на поета - „Аз съм българче“ и „Молитва“ в изпълнение на деца – 11-годишната Калина Божинова, дъщеря на актрисата Параскева Джукелова и 13-годишния Симеон Ангелов, син на актьора Даниел Ангелов.

  Шествието спря и пред монумента на Патриарха на българската литература на столичната улица „Г. С. Раковски“, където заместник-министър Амелия Гешева, организаторите на събитието и десетки столичани поднесоха венци и цветя. Пред паметника на Народния поет тържествено слово произнесе директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

  В 18 часа, на специална церемония в Народния театър, ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

  Също днес заместник-министърът на културата Румен Димитров участва в церемонията по откриването на паметник на Иван Вазов в град Сливница. „Почитането на Вазовата памет е наш дълг. Неговото наследство е нашият пример за любов към родината и историята ни. Сам превърнал се в герой на на народа си, днес продължаваме да се учим от неговите думи и дела“, отбеляза заместник-министър Димитров пред монумента на писателя с дълбок поклон пред певеца на народа, чиито песни все ще се четат.


  Цветя в чест на признателност към живота и творчеството на писателя бяха поднесени и пред паметника на Патриарха на българската литература в Сопот, където общината, къща-музей „Иван Вазов“ и едноименното читалище организираха честването на годишнината в родния му град.

 Още снимки можете да видите във Фотогалерията.

снимки: БТА, МК, в. "Сливенски вестник", издание на Oбщина Сливница

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ В СТРАНАТА В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО МУЗИКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136921701 Изработка : MediaPointDS