BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 09.08.2020
 
       


ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА АМЕЛИЯ ГЕШЕВА БЛАГОДАРИ НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАТОРИ НА ЧЕСТВАНИЯТА НА 170-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

обратно

(07.07.2020)

Ръководството на Националната библиотека в лицето на директора доц. д-р Красимира Александрова благодари на Министерството на културата за подкрепата при реализацията на експозициите, които се откриха днес
  Заместник-министърът на културата Амелия Гешева благодари на всички организатори на честванията на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. Тя приветства ръководството на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ), в която днес се откриха две изложби, посветени на Патриарха на българската литература – „Певец на две епохи“ и „Българийо, аз всичко тебе дадох...“. Ръководството на библиотеката в лицето на директора й доц. д-р Красимира Александрова благодари на Министерството на културата за подкрепата при реализацията на експозициите. Заместник-министър Гешева изрази надежда, че не само много българи ще посетят тези две изложби, но и ще вземат участие в събитията в цялата страна, посветени на Вазов през тази юбилейна година.

  „Убедена съм, че Вазовото слово тази година ще звучи още по-отчетливо във всеки български град и може би във всеки български дом. Ще го споменаваме и ще продължаваме да се учим от неговите дела в полза на Отечеството“, каза в приветствието си заместник-министър Гешева. Тя отбеляза, че културата ни определя като българи и като народ и тя ни е нужна във всеки един момент, особено в най-трудните. Според нея тази годишнина ще бъде повод да си припомним чувствата, които са ни вълнували, когато за първи път с гордост сме рецитирали „Аз съм българче“, което за всички нас е не просто стихотворение, а клетва пред България. По думите й трябва да продължим да пишем историята на страната ни със събудено съзнание, както ни е учил Вазов. „Длъжни сме да пазим духа му и завещаното от него“, призова заместник-министър Гешева.

  Изложбата „Певец на две епохи“ на НБКМ представя подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на библиотеката. Акцент е първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. Представени са първите издания и преводите на романа на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски. Голяма част от преводите са на славянски езици - полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на шведски, гръцки и румънски.

  Другата изложба – „Българийо, аз всичко тебе дадох...“, представя житейската и творческа биография на Вазов с материали, предоставени от Националния литературен музей (НЛМ). Специално място е посветено на семейството - майката на поета, Съба Вазова, братята му - ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов.

  НЛМ представи и юбилеен вестник по повод 170 години от рождението на Народния поет.

  На 9 юли, рождената дата на Вазов, пред сградата на НБКМ ще има видео мапинг шоу „Зад кулисите на „Под игото“, изложба с илюстрации от първото издание на романа (1894), съпътствани от изпълнения на дамския хор „Морфова-Прокопова“.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ В СТРАНАТА В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО МУЗИКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136921434 Изработка : MediaPointDS