BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 09.08.2020
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ: ОПЕРАТА В РУСЕ ИМА И ЗАСТРАХОВКА, ЩЕТИТЕ СА ПРЕОДОЛИМИ

обратно

(07.07.2020)

Русенската опера има къде да изнася своите спектакли и тя няма да затвори, увериха министър Боил Банов и директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев

  Началото на ремонта на покрива на Русенската опера ще се случи максимално бързо. Това каза министърът на културата Боил Банов, който участва в първоначалния оглед на държавния културен институт, направен снощи след пожара, обхванал част от покривната конструкция на сградата. Министърът пристигна на място вчера, веднага след като беше информиран за инцидента. Огънят лумна вчера следобед по време на ремонтни дейности. По време на разговор на място бяха обсъдени и необходимите бъдещи действия от страна на ръководството и на Министерството за възстановяването на сградата.

  „Хубавото е, че Операта в Русе има застраховка и мисля, че щетите от пожара ще се преодолеят“, съобщи министър Банов пред медиите тази сутрин. По думите му сега предстои разследване, за да се установят причините за инцидента.  

  Министърът на културата благодари на огнеборците, които са се отзовали незабавно на сигнала и са свършили перфектно своята работа. „Има изключителни пожарникари в Русе. Направили са максималното, за да локализират пожара. Затова щетите са много по-малко, отколкото биха могли да бъдат“, заяви министърът.

  От своя страна на пожарникарите благодари и директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев, който посочи, че те са пристигнали на място на третата минута и са допринесли най-много за това да се съхрани богатия реквизит на културния институт. „Ако бяха закъснели, нямаше да имаме опера“, посочи той. Директорът уточни, че пожарът е нанесъл щета само на триъгълния покрив на сградата, като гримьорните, декорите, костюмите и инструментите са непокътнати. Директорът Иван Кюркчиев е разговарял с фирмата и с работниците, които от няколко дни правят ремонта на покрива на Операта заради наводнението от последния интензивен дъжд. Според него не трябва да се бърза със заключенията за причините за огъня.

  Русенската опера има къде да изнася своите спектакли и тя няма да затвори, увериха министър Боил Банов и директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. „Имаме зала „Филхармония“, ще разговарям и с общината, за да използваме Доходното здание, през лятото операта ще изнася спектакли на открито“, уточни Кюркчиев.

  Министърът на културата се включи с подробности за инцидента в сутрешните блокове на Нова телевизия - „Здравей, България“ и на bTV - „Тази сутрин“, както и в предаването „Лято с БНТ“ на БНТ1. Повече за инцидента – тук.

 

  Снимка за МК: Емил Кьостебеков

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ В СТРАНАТА В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО МУЗИКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136919691 Изработка : MediaPointDS