BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 26.11.2020
 
       


ЗАМ.-МИНИСТЪР РУМЕН ДИМИТРОВ БЕ ГОСТ НА ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

обратно

(26.06.2020)

Лятното издание на международния кино форум започна с филма "Паразит", носител на "Златна палма" и четири награди "Оскар"

  Министърът на културата Боил Банов поздрави организаторите и публиката на лятното издание на 24-ия "София филм фест". Поздравът поднесе заместник-министър Румен Димитров, който беше сред официалните гости на откриването. Събитието се състоя снощи в Платформа А6 на НДК. На церемонията бе връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

 „Вярвам, че в интересните времена, в които световната пандемия ни постави, „София филм фест“ успя не просто да бъде възможно най-близо до своята публика, но и да й предаде онази увереност, така необходима на всички нас, че седмото изкуство продължава да е по-живо от всякога и съзидателният процес във филмовата индустрия е гарантиран. Министерството на културата, като един от гарантите на тези политики, продължава да подкрепя „София филм фест” не само като едно от най-значимите културни кино събития, провеждани в България, но и като платформа за популяризиране на най-новото от българското филмово изкуство пред света. Убеден съм, че общите ни усилия са изцяло насочени към привличане на все повече и повече зрители на качествена филмова продукция и съхраняване на живата връзка между творци и публика“, посочи зам.-министър Румен Димитров.

Началото на „София филм фест“ дава начало на рестарта не само на фестивалния сезон, но и на киноиндустрията в България, която вече е готова да се връща на снимачните площадки, отбеляза  директорът на ИА „Национален филмов център“ Жана Караиванова. Тя увери, че филмовият център е подсигурил както нормативна база, така и гарантирано финансиране за кинотворците.

 Двадесет и четвъртият СФФ организира издания в два периода на 2020 г. - лято и есен. "София филм фест-  Есен" се предвижда да се проведе от края на септември до средата на октомври в няколко софийски киносалона. Основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал.  Лятното издание на престижния кино форум ще представи и 88 заглавия онлайн. Част от тях са от конкурсите на фестивала - за първи и втори филми, за български късометражен филм, балканския и документален конкурс. В програмата са и филми от рубриките "Ново българско кино", "Киното днес" (филми на утвърдени световни режисьори), "Калейдоскоп" и други.

 Сред акцентите са три галапрожекции, които ще бъдат представени на сцената на открито - “Кръвта на пеликана” на германската режисьорка Катрин Гебе, който е заснет изцяло в България; софийската премиера на “Сестра” на Светла Цоцоркова и “Босият император”, който ще бъде показан на 6 юли, след церемонията по връчването на наградите на Фестивала. 

 „София филм фест“ се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

 Пълната програма на „София филм фест“ можете да намерите тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(20.2020 - 31.01.2021)
АКАДЕМИЯ „БОРИС ХРИСТОВ” – РИМ ПРИ БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В РИМ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО ОПЕРНО ПЕЕНЕ ЗА 2021 ГОДИНА »

(10 - 25.11.2020)
Министерството на културата обявява сесия за финансова подкрепа на тема: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии »

виж всички »
Зала "Средец"
(11 - 27.11.2020)
Галерия „Средец“ представя ретроспективна изложба живопис на Петко Чурчулиев »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 139945152 Изработка : MediaPointDS