BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 07.07.2020
 
       


ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО ПРОЕКТ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЯ АРХИВА НА НИНКН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ГАЛЕРИЯ "СРЕДЕЦ" НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА НА 19 ЮНИ

обратно

(17.06.2020)

  На 19 юни /петък/ от 11 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата ще се проведе информационен ден с представители на целевите групи на проект "Дигитализация на архива на недвижимите културни ценности от световно и национално значение,  изграждане на специализирана информационна система, електронен регистър и публичен портал" по процедура "Приоритетни проекти в изпълнение на Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г." на Оперативна програма "Добро управление". По време на събитието ще бъдат представени проектните дейности и напредъка на изпълнението им.

  Министерството на културата в партньорство с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е бенефициент по договора за безвъзмездна помощ и изпълнява проекта, който има за цел  подобряване обслужването на гражданите и бизнеса и развитие на електронно управление в областта на опазване на недвижимото културно наследство.

  Националният архив на НИНКН съхранява и поддържа документи за над 40 000 обекта, които представляват културни ценности с категории: за сведение, ансамблово, местно, национално и световно значение. Проектът предвижда изграждане и внедряване на специализирана информационна система (СИС) за регистриране, събиране, дигитализация, обработка и съхранение на Националния документален архив на НИНКН и създаване на електронен публичен регистър на недвижимите културни ценности. Регистърът ще съдържа необходимата информация и мета-данни за обектите, включително и геопространствени данни, когато те са определени за еднозначното им локализиране . Регистърът ще поддържа интернет портал, осигуряващ достъп до дигиталния публичен архив. Системата ще се използва за поетапното дигитализиране на архива, като на първия етап основен приоритет ще бъде обработката на документите за недвижимите културни ценности с национално и световно значение и недвижимите археологически културни ценности с национално значение.

  Предвижда се реализирането на електронни административни услуги за гражданите и бизнеса и вътрешноадминистративни електронни услуги за реализиране на комплексно административно обслужване. Чрез проекта се осигуряват и необходимите технически средства за сканиране на широкоформатни документи, специализирани работни станции със специфично функционално предназначение за регистриране, събиране, дигитализация и обработка на документации на недвижимото културно наследство, както и необходимото хардуерно оборудване и лицензи за работа на софтуерните системи.

 Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136046568 Изработка : MediaPointDS