BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 02.06.2020
 
       


МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ УЧАСТВА ВЪВ ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЯ НА МИНИСТРИТЕ НА КУЛТУРАТА НА ЕС ОТНОСНО ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА COVID-19 ВЪРХУ КУЛТУРНИТЕ И ТВОРЧЕСКИ СЕКТОРИ

обратно

(19.05.2020)

  Министър Банов участва във втората видеоконференция на високо равнище на министрите на културата на държавите членки на ЕС относно въздействието на COVID-19 върху културните и творчески сектори. Видеоконференцията бе организирана от Хърватското председателство на Съвета на ЕС. В нея взе участие и Комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Мария Габриел. Първата видеоконференция се проведе на 8 април т.г. и на нея бяха обсъдени спешните мерки, предприети за подкрепа на засегнатите от разпространението на COVID-19 културни и творчески сектори.

  Министърът на културата Боил Банов сподели със своите колеги най-новото по отношение на осигурената от Министерството на културата и българското правителството подкрепа за целия културен сектор, като отбеляза, че няма намаление и ощетяване на бюджетите на творците, занимаващи се с култура и изкуство в нито една сфера, както и че те са максимално облекчени откъм условия и голяма част от задължителните до момента критерии са премахнати. Той подчерта, че всички тези мерки са взети след проведени консултации с представители на публичния и независимия сектор, обединени около идеята, че те ще допринесат за поетапното съвземане и постепенното връщане към нормалното функциониране на сектора.

  „От особена важност на европейско ниво, включително по отношение на новата Програма „Творческа Европа”, е засилването  на европейското културно и езиково многообразие. Това може да се постигне несъмнено чрез насърчаване и видимост на богатото разнообразие от европейски ценности, култури и идентичности и предоставянето на справедлив и балансиран подход, който да осигури мерки за равнопоставеност в полза на културните и творчески организации, функциониращи в различни по мащаб и характеристики пазари“, изтъкна министър Банов в контекста на дългосрочните мерки на европейско ниво. Въпросът за равнопоставеността бе поставен също и от редица други министри, които споделят същите възгледи, предвид аудиовизуалните сектори в техните държави и възможностите за подкрепа от програма „Творческа Европа” в следващия програмен период - 2021-2027.

  В своето изказване ресорният Комисар Мария Габриел благодари на министрите за  подписаната през м. април Декларация, която отправя важно послание за културните и творчески сектори и спомага за съвместните действия на ниво ЕС за възстановяване на културата. Г-жа Габриел представи и новосъздадените две платформи за обмен на информация, както и  следващите действия от страна на ЕК, включващи лансирането на нови покани за проектни предложения към Програма „Творческа Европа“, целева подкрепа и за музикалния сектор чрез инициативата „Музиката движи Европа“ и други.

  Министрите се обединиха около мнението, че един от основните и най-важни уроци от настоящата криза бе това, че публиката преоткри необходимостта  и високата стойност, която продуктите и услугите на културните и творчески сектори имат за нея, а творците са открили нови и иновативни средства, за да предоставят достъп до културно съдържание в цифровата среда. В този контекст посочиха като необходимо да се разгледат и разработят съответстващи мерки и подкрепа за културните и творчески сектори, включително за аудиовизуалния и медиен сектор, които да помогнат за възстановяването им и за тяхното развитие в бъдеще, както и за оптимална употреба на възможностите за създаване, разпространение и потребление на културно съдържание, произхождащи от новите технологии и дигиталната среда. Подчертано бе, че културата не бива да се разглежда като безплатен продукт или услуга. Темата за възстановяването на културния сектор от кризата, предизвикана от COVID-19, ще бъде продължена и от предстоящото Германско председателство на Съвета на ЕС в периода юли - декември 2020 г.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на театралното изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135277941 Изработка : MediaPointDS