BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 02.06.2020
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ ПОЗДРАВИ РАБОТЕЩИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ ПО ПОВОД ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

обратно

(18.05.2020)

  Министърът на културата Боил Банов поздрави работещите в българските музеи и галерии по повод професионалния им празник. На 18 май в целия свят се отбелязва Международният ден на музеите.

   Ето и какво гласи поздравлението от министър Банов:

  „Уважаеми госпожи и господа, за мен е чест да Ви приветствам по повод Международния ден на музеите, който тази година ще се проведе под мотото: „Музеи за равенство: разнообразие и приобщаване”.

  Тази година празникът е малко по-особен, защото музейните специалисти, наред с всички хора по света, са изправени пред сложно и непознато предизвикателство – пандемията от Ковид-19. Досега работещите в полза на музейното дело у нас бяха насочили усилията си към изучаването, съхраняването, опазването и популяризирането на богатата ни история и уникалното ни културно наследство, към възпитанието на младите в любов към историята, изкуството, културата и традициите ни. Днес към тази разностранна дейност на музеите се добавя още една нелека задача – да се адаптират към новата ситуация в света по начин, по който да могат да продължат да функционират, като същевременно гарантират безопасността на обществеността и на работещите в тях.

  Смятам, че темата за приобщаването тази година бе много полезна и бързо ни подсказа как музеите могат да гарантират разнообразие и включване чрез своите цифрови дейности, използвайки потенциала на световната мрежа, за да приобщят хората у дома към своите вълнуващи истории. И дори да разширят своята публика отвъд границите на държавите. Идеи, които в музеите вече се обмисляха, бяха реализирани за броени дни.

  Думата „музей“ произлиза от думата, означаваща храм, посветен на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. Щастлив съм, че от днешния 18 май публиката има възможността да започне да се завръща и към физически отворените врати на тези наши храмове на духовността.

  Благодаря сърдечно на музейните специалисти за това, че не изоставиха своя пост, че останаха верни на общата ни мисия – съхраняването на паметта на българската нация и споделянето на тази памет по увлекателни и нови начини.

  От сърце пожелавам на всички работещи в музеите и галериите много здраве. Бъдете силни и вдъхновени, защото нямам съмнение, че можем да се справим с всяко предизвикателство. Сигурен съм, че един ден чрез колекциите си ще разказвате на идните поколения как успешно сме се справили заедно.

  Честит празник!”


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на театралното изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135278367 Изработка : MediaPointDS