BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 02.06.2020
 
       


„ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“ МОЖЕ ДА СТАНЕ МУЗЕЙ ПРИ ЯСНА СОБСТВЕНОСТ

обратно

(11.05.2020)

  Националната галерия, която стопанисва къщата, в която е живял и творил големият български скулптор Андрей Николов (1878 - 1959), има проект за създаване на музей и музеен кът, има подготвени експонати, включително се снима и филм за неговия живот и творчество. Това каза министърът на културата Боил Банов в отговор на въпрос за бъдещето на известния в столицата като „Червената къща“ имот на ул. „Любен Каравелов“ № 15. Къщата стана обект на обществен интерес през последните дни заради опит за отдаването й под наем чрез обява в сайт за недвижими имоти.

  Националната галерия не е подавала тази обява, отдаването под наем може да стане само в съгласие между собствениците и чрез публичен търг, обясни министърът на културата. Частният съсобственик няма право да се разпорежда с ателието и разпореждането с публична държавна собственост е противозаконно, допълни министърът. Той обясни цялата история на имота през годините. Държавата, в лицето на Националната галерия, става собственик на имота през 70-те години чрез отчуждаване, компенсации и като получено дарение от сина на скулптора. През 2000 година реституция връща част от имота на един от наследниците на твореца. Затова в момента частната собственост на сградата са първи надпартерен етаж, 12/14-ти части от Голямото ателие на скулптора и едната от избите. Държавата е стопанин на 2/14-ти части от ателието и последния етаж от имота.

  Въпреки че сградата е паметник на културата и публична държавна собственост, това не дава право и на държавата да се разпорежда с имота и създава трудности при реализирането на плановете на институцията, обясни министър Банов. „Имаме идеи и планове, но те не могат да се осъществят, докато собствеността не се уточни“, категоричен е той. Няма пречка залите и стаите да бъдат музей, а едновременно с това там да се провеждат и различни събития, организирани от Националната галерия, уточни той. Министърът на културата се обяви категорично против отдаването на къщата под наем. Според него единственият й реален собственик трябва да е държавата.

  Една от възможностите за решаването на казуса е откупуването на частния дял от страна на държавата на пазарни цени, за което решение трябва да бъде получено съгласието на двете страни - на частния собственик и на държавата.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на театралното изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135277190 Изработка : MediaPointDS