BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 02.06.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ПОЗДРАВИ БИБЛИОТЕЧНАТА ОБЩНОСТ В СТРАНАТА ПО ПОВОД ПРОФЕСИОНАЛНИЯ Й ПРАЗНИК ДНЕС

обратно

(11.05.2020)

  Министърът на културата Боил Банов поздрави библиотечните и информационни работници в страната по повод днешния им професионален празник. Ето какво се казва в приветствието на министър Банов:

 

  „За мен е чест да приветствам цялата библиотечна общност в страната по повод 11 май!

  Днес е денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Ден, в който да изкажем още веднъж благодарност за приноса на нашите учители и будители, завещали ни писменост и хиляди библиотеки. Да засвидетелстваме признателността си към всички библиотечни специалисти, които  продължават да променят облика на библиотеките, за да останат те толкова нужни в сегашното динамично общество, колкото са били и векове назад.

  Благодарение на Вашата всеотдайност народът ни и днес има своето лично Възраждане, усеща своята изконна потребност от досег с книгата.

  Поздравявам всички съвременни рицари на словото, които са наши съмишленици в мисията по съхраняване и разпространяване на родната книжнина. Продължавайте със същата любов да градите библиотеката като средище, където творчеството, вдъхновението и живата наука са стрелките на нашия обществен компас в едно бъдеще, в което българският дух и идентичност ни помагат да следваме желания от нас път.

  Честит празник!“

  Припомняме, че предложението 11 май да стане професионален празник на библиотекарите  е  направено през 2006 г. от Министерство на културата. На този ден Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества своя патронен празник. По този повод в 11 ч. днес от библиотеката започва онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките“. В дискусионната среща ще участват представители на библиотеките от цялата страна, които ще обменят опит за предизвикателствата при работата по време на извънредното положение и дистанционните услуги за потребителите. След провеждането на конференцията докладите ще бъдат включени в сборник.  Патронен празник отбелязва и Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“. По този повод учениците от НГДЕК подготвиха празничен брой на училищния вестник. „Диагноза класик“ е училищното периодично издание, което се списва от възпитаници на Гимназията. Можете да го прочетете тук.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на театралното изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135276911 Изработка : MediaPointDS