BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Вторник, 02.06.2020
 
       


МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ ПРОВЕДЕ ТРЕТА ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЗВЪН ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР

обратно

(08.04.2020)

  Министърът на културата Боил Банов проведе трета видеоконферентна среща с представители на културни организации извън държавния сектор днес, 8 април 2020 г., в продължение на набелязаните стъпки по намиране на съвместно решение относно мерките, които трябва да се предприемат за подпомагането на независимия сектор в областта на културата и изкуствата.

  По покана на министър Банов на срещата присъства и министърът на труда и социалната политика г-жа Деница Сачева. Тя отговори на въпроси от страна на участниците в срещите досега, отнасящи се до социалното подпомагане на артистите, които поради въведените мерки на извънредното положение биха се оказали в положение на трайна безработица. На срещата днес бяха дискутирани по-подробно и програмите на фонд „Култура“, както и сесиите на специализираните дирекции на Министерството в посока на включване като допустими разходи на разходи за персонал и административни разходи, в т.ч. и режийни, наеми и др., както и удължаване на срока за реализация на проектите до средата на 2021 г. Възможност покани за участие в сесиите да бъдат насочени и към неправителствени културни организации и творци бе също обсъдена като вид мярка за подпомагане дейността на културните организации извън държавния сектор.

  Министърът на културата прие предложението от страна на участниците в срещата за създаването на единен публичен регистър на свободните артисти, който да бъде в помощ на Министерството при подобни ситуации в бъдеще. Чрез него те ще имат възможност да декларират и препотвърждават своя статут периодично и да потвърждават, че доходите им са изцяло зависими от работата им в независимия сектор. 

  Дейността на работната група по отношение на правилата и действието на мерките продължава. Планирана е нова среща на министър Боил Банов с представителите на визуалните и изпълнителските изкуства в свободния и частния сектор.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на спектакли в областта на театралното изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на театралното изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135278328 Изработка : MediaPointDS