BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 02.04.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СДРУЖЕНИЕ „СЦЕНА МУЗИКА“ ОБСЪДИХА МЕРКИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ, ПРЕПОРЪЧАНИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ

обратно

(12.03.2020)

  Министърът на културата Боил Банов се срещна с ръководството и членове на Сдружение “Сцена Музика”. По време на разговора министърът и представителите на браншовата организация за защита правата на организаторите на концерти и други, свързани с музика, културни събития в страната обсъдиха мерките, препоръчани на заседание на Съвета по сигурността и Националния оперативен щаб срещу коронавируса и отразени в Заповед РД-01-122 на Министерството на здравеопазването от 11 март 2020 г.

  От Сдружение „Сцена Музика“ заявиха, че в създалата се форсмажорна ситуация, промоутърите нямат гаранции, че разходите им ще бъдат покрити в случай на отлагане на концерти или отказ на участие на изпълнител. Това е и причината да не могат да връщат пари за билети. Според тях, предвид динамичната ситуация в световен мащаб, загубите са за всички.

  При отлагане на концерти на промоутърите се налага да правят и допълнителни разходи за реклама, самолетни билети, хонорари, наем на зали и др. Така у тях се създава усещането за бъдещи фалити на цели компании. Тези опасения изрази Мартин Стоянов, представител на Сдружение „Сцена музика“. От своя страна д-р Емил Илиев, също представител на Сдружението, изрази разбиране към наложените ограничения, като постави молба за съдействие във връзка с конкретни предложения – да бъде намален процентът за авторски права, залите да проявят разбиране и да направят график за нови дати, съобразени с възможностите на промоутърите, както и да не изискват авансово плащане за наем.

  Представителите на Сдружение „Сцена Музика“ се съгласиха с министъра, че при създалата се ситуация с коронавирус COVID-19 в глобален мащаб най-важното е да се опази здравето на хората. Най-разумното би било да се седне на една маса и всички, ангажирани с проблема, да обсъдят мерки за преминаване през кризата.

  „Всяка от ангажираните страни по казуса да мотивира своите искания и да направи своите отстъпки, за да може заедно да се защитим, както и всички да са наясно, че ще понесат загуби“, заяви министър Банов. „Аз съм за това да се събираме и да дискутираме. Да си помогнем всички заедно да преминем през това предизвикателство и да възстановим позициите си. Осъзнавам го и съм готов да бъда медиатор, за да запазим културата“, каза още той.

  Според Бойко Гюров, председател на работна група в Сдружението, ако има нещо хубаво в тази ситуация е, че оттук-нататък ще бъдем по-комуникативни, тъй като комуникацията е най-важното нещо и ще ни помогне да се справим заедно.

  От Сдружение „Сцена Музика“ благодариха на министъра на културата за ползотворната среща и за бързата реакция, както и за проявената готовност за обединяване на усилията на всички сектори, имащи отношение към културния живот в името на опазването на общественото здраве.

  Преди дни представители на Сдружението поискаха в Отворено писмо до няколко институции разглеждане на предложенията на промоутърите, които да компенсират техните загуби, свързани с вече организирани или планирани културни прояви до края на годината.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.04 - 01.05.2020)
УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 66 от АПК »

(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133505878 Изработка : MediaPointDS