BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Сряда, 01.04.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ ОБСЪДИ С ДИРЕКТОРА НА ЦЕНТЪРА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА „БОЗАР“ ПОЛ ДЮЖАРДЕН ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКОТО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО В БРЮКСЕЛ

обратно

(04.03.2020)

Министърът на културата Боил Банов проведе среща с Пол Дюжарден, изпълнителен директор на Центъра за изящни изкуства „Бозар“ (BOZAR - Centre for Fine Arts), в Брюксел, Кралство Белгия.

Основната цел на срещата бе обсъждане на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в дългосрочен план за представяне на българското съвременно изкуство в европейската столица.

Министърът на културата изтъкна доброто партньорство с „Бозар“ за организацията и провеждането на събития в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и потвърди желанието за активизиране на диалога и създаване на устойчиво сътрудничество между двете институции.

Директорът на „Бозар“ г-н Дюжарден сподели симпатиите си към България като държава с изключителна култура, съвременно изкуство, традиции, история и природа, като подчерта, че има редица направления и сериозен контекст, в който страната да бъде представена успешно предвид интересите на разнообразната и мултикултурна публика.

Министърът на културата и директорът на Центъра за изящни изкуства се споразумяха разговорът между тях да бъде продължен с допълнителни срещи за уточняване на параметрите на партньорството и съдържанието, с което то ще бъде изпълнено.

По време на дискусията от страните беше споделено виждането, че съществува голям потенциал за регулярно представяне на българско изкуство и култура, както и за осъществяване на двустранен диалог между професионалисти и експерти. Разгледани бяха възможностите за включване на българско културно съдържание в различни формати в ежегодната програма на „Бозар“, която съдържа различни изложби, фестивали, насочени върху класическа, джаз или съвременна музика, литературни събития, кино седмици, както и цифрова „лаборатория“, в която се поставя фокус върху изкуствата, технологиите и науката. Чрез различните инициативи Центърът събира творци, интелектуалци, философи, изследователи, политици, предприемачи и граждани с цел стимулиране на многообразието от идеи и мнения в различни сфери. Програмата му се реализира в сътрудничество с над 450 партньори от ЕС и на международно ниво.

През последните няколко години страната ни присъства в програмата на „Бозар“ с няколко събития, сред които концерта на Софийската филхармония с участието на сопраното Соня Йончева, видео инсталацията „Някои българи“ на Недко Солаков, с изпълненията на хор „Българските гласове - Ангелите“, с прожекции на филмите  „Посоки“ с реж. Стефан Командарев, „С лице надолу“, с реж. Камен Калев, „Добрият пощальон“ с реж. Тонислав Христов, „Червено, виждам червено“ с реж. Божина Панайотова, с осъществяването на редица театрални постановки, с ежегодното участие на български фолклорни и съвременни музиканти във фестивала „Балкантрафик“ и други.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.04 - 01.05.2020)
УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 66 от АПК »

(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133504250 Изработка : MediaPointDS