BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 02.04.2020
 
       


ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА В НАУКАТА“ ОТКРИХА МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ И ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ В БРЮКСЕЛ

обратно

(03.03.2020)

   Министърът на културата Боил Банов откри изложбата „Българската следа в науката“, подредена в сградата на Европейската комисия в Брюксел. Инициатор на проекта е европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Изложбата е реализирана от Националния политехнически музей на България в партньорство с Министерството на културата. Целта й е в деня на Националния празник Трети март да бъде показан българският принос в развитието на Европа. Изложбата насочва вниманието към 11 български откриватели и изобретатели, допринесли за световния научен прогрес.


   Комисар Габриел подчерта приноса на българските учени в области като развитието на компютрите и космонавтиката, открития в областта на химията, физиката, медицината, авиацията и др.

   „Трети март е денят, в който българите, където и да се намираме по света, почитаме делото на извоювалите свободата на страната и на духа ни. Освен дата на героичното ни минало, този ден е и символ на нашето бъдеще, в което благодарение на отворените неизброими възможности пред ума и въображението ни продължаваме да вървим напред като горди граждани на Обединена Европа“, каза в приветствието си министърът на културата Боил Банов. България има много имена, с които се гордее и постижението им в науката и технологиите са познати и признати по целия свят, припомни той. „Щастлив съм, че днес можем да покажем тези достижения тук, където се чертаят пътищата за развитие на нашето общо европейско бъдеще“, допълни министър Банов и пожела към тях да бъдат добавяни нови и все така значими за човечеството изобретения и открития. Министърът отбеляза, че иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта са ключовите политики, които вървят ръка за ръка и са приоритет и на българската държава, защото от класните стаи тръгват бъдещите изобретатели, които ще продължат да променят света.

   На събитието присъстваха генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон, депутати, медии, учители. Деца от българската секция на Европейското училище в Брюксел изнесоха рецитал с патриотични стихотворения. Българският хор в Брюксел с ръководител Надежда Николова направи съпричастни с празника гостите на тържеството с изпълнение на родолюбиви песни.

   Тази вечер показахме, че България бие в сърцата ни навсякъде по света, обяви водещата на тържеството в сърцето на Брюксел и призова присъстващите да се хванат на българско хоро, което поведоха танцьорите от българската танцова група в Брюксел с ръководител Мария Цветкова.

Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.04 - 01.05.2020)
УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 66 от АПК »

(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133505775 Изработка : MediaPointDS