BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 02.04.2020
 
       


СПИРАТ СЕ СТРОИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ НА ПЛОЩАД „ТРОЙКАТА“ В БУРГАС ДО НОВО ОБСЛЕДВАНЕ НА РАЙОНА

обратно

(25.02.2020)

До този момент в Министерство на културата и в Община Бургас не са постъпили документи или проекти за заявени инвестиционни намерения, свързани със събаряне или строеж на мястото на сградите в района, съобщиха министърът на културата Боил Банов и кметът на Бургас Димитър Николов

    Всички сгради в района на площад „Тройката” в Бургас, включително и сградата на книжарница „Хеликон”, ще бъдат отново и подробно обследвани от назначена от министъра на културата Боил Банов комисия. Заповед за сформирането й е подписана днес. Всякакви дейности в района на бившите мелници ще бъдат преустановени, до произнасянето на експертната комисия. Това заяви министърът на културата Боил Банов след среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов днес. Двамата разясниха на съвместен брифинг обстоятелствата около твърдения в публичното пространство, че сгради - паметници на културата в града, ще бъдат събаряни.

  До момента нито в Министерството на културата, нито в Община Бургас са входирани проекти за инвестиционни намерения или искания за промяна на статута на постройките.

 
  „Искам да заявя ясно, че от този момент на нататък за този район има пълен стоп на каквито и да е действия, докато не се произнесем по характеристиките на съответните сгради в него. Спират се всякакви действия за ПУП, разрешителни за строителство, а за разрушаване и дума не може да става“, категоричен е министърът на културата. „Гарантирам, че паметник на културата с един или два чиновнически подписa няма да бъде съборен в страната“, заяви министър Банов.

  „Всякакви действия в охранителната зона също трябва да се съгласуват с Министерството“, допълни той и уточни, че сградата на книжарница „Хеликон“ попада в т. нар. „охранителна зона“.

 
  Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че сега на мястото има две сгради, които са обявени за паметници на културата (недвижими културни ценности) – бившите Маринкови хамбари и административната сграда на Хаджипетрови. Съседната на тях сграда, където се помещава книжарница „Хеликон“, не фигурира като паметник на културата, уточни той.

  Експертната комисия на Министерството на културата и Община Бургас ще започне работа още от утре и се очаква до около месец категорично да установи има ли недвижими културни ценности в архитектурния ансамбъл и колко точно са те. В района ще бъдат изпратени и служители на Националния институт за недвижимото културно наследство и на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, които да установят и дали са извършвани нарушения до момента по отношение на постройките във вътрешността на имота.

 


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.04 - 01.05.2020)
УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 66 от АПК »

(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133506529 Изработка : MediaPointDS