BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Четвъртък, 02.04.2020
 
       


СЪВМЕСТНАТА РАБОТА МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ И ОБЩЕСТВЕНАТА НЕТЪРПИМОСТ СА КЛЮЧОВИ В БОРБАТА С НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ НА АРТЕФАКТИ

обратно

(24.02.2020)

   Министърът на културата Боил Банов участва в кръглата маса на тема: „Противодействие на трафика на културно-исторически ценности. Опитът на България и Бавария“, която се проведе в София днес


  Диалогът между институциите и експертите на национално и международно ниво са изключително важни за борбата с незаконния трафик и търговия с културни ценности, както и за превенция и предотвратяване на действия, които могат да застрашат културното наследство. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на участието си в кръглата маса „Противодействие на трафика на културно-исторически ценности. Опитът на България и Бавария“, която се проведе в София днес.

  Повишаването на обществената информираност за вредите при разрушаването на културно наследство, както и нетърпимостта към тези деяния, са дългосрочни цели на институциите и музейните експерти, добави министърът на културата. Той отбеляза, че сериозно предизвикателство остава иманярството, което пряко захранва незаконния трафик. С Министерството на вътрешните работи и специализираните главни дирекции работим ефективно при сигнали за незаконни разкопки, кражби, проверки на физически и юридически лица, подчерта министърът на културата. Системата от музеи и музейните експерти подпомагат усилията за противодействие, като подават сигнали за престъпления срещу културни ценности или обекти, извършват с повишено внимание идентификация и регистрация на културни ценности, съдействаме и за експертизи, включително и в чужбина, отбеляза министър Банов.

  Участието на Министерство на културата в дейностите по противодействието на престъпления, свързани с културни ценности, се изразява във все по-ефективно сътрудничество и на международно ниво. Министър Банов припомни резултата от отличното сътрудничество с германските власти, в частност със службите на Бавария, които помогнаха на страната ни през миналата година да си върне над 200 незаконно изнесени артефакта.

  Сигурен съм, че взаимодействието между институциите и контактите на експертно ниво ще продължат да се задълбочават. Очакваме същото развитие и за други случаи, в които е доказан престъпният произход и незаконен износ на културни ценности, отбеляза министърът.

  С цел съхраняване на европейското културно наследство от престъпни посегателства Министерството на културата е компетентен орган по прилагане процедурите по Регламент 116/2009 за износ на културни ценности към трети страни и Директива 2014/60/ЕС за връщане на незаконно изнесени културни ценности. До 2025 г. всички европейски страни ще започнат да прилагат и Регламент 880/2019 за въвеждането и вноса на движими културни ценности от трети страни, като мярка за опазване на културното им наследство и европейския пазар от ценности с незаконен произход.

  Министър Боил Банов подчерта, че се надява подобни събития да допринесат за информираността на обществото за щетите, които нанасят престъпленията, свързани с културни ценности на страните, и да имат реална добавена стойност за запазване на културното наследство за бъдещите поколения.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(01.04 - 01.05.2020)
УВЕДОМЛЕНИЕ по чл. 66 от АПК »

(25.03 - 30.04.2020)
УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕРЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ И ТЕРЕННА КОНСЕРВАЦИЯ ЗА 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 133505417 Изработка : MediaPointDS