BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Неделя, 12.07.2020
 
       


МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ПОДКРЕПЯ ПРОВЕЖДАНЕТО НА „ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ” В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И ПО КУЛТУРАТА

обратно

(04.02.2020)

  Тази година в кампанията „Дни на медийната грамотност” се включва Министерството на културата като официален партньор, който предоставя информация за събитията на всичките си училища по изкуствата и по културата. Коалиция за медийна грамотност и нейните членове организират серия от събития за повишаване на медийната грамотност сред учениците, техните родители и учители в рамките на ежегодната кампания.

  През 2020 г. Дните започват с обучение за учители на 5 февруари и приключват с хакатон за ученически проекти на 28-29 март в иновативния хъб „Резонатор”. В рамките на Дните и с подкрепата на Посолството на САЩ ще бъдат изработени образователни игри за най-малките и видео поредица за тийнейджърите, насочена към безопасно поведение в социалните мрежи.

  Начало на кампанията „Дни на медийна грамотност 2020” и на кампанията „Заедно за по-добър интернет” ще бъдат официално обявени 11 февруари, Деня за безопасен интернет - 2020. Организатори са Национален център за безопасен интернет, Коалиция за медийна грамотност, Обществен съвет за безопасен интернет.

  УНИЦЕФ и Бюрото на Европейския парламент в България също подкрепят „Дни на медийна грамотност – 2020” с провеждане на различни обучения за ученици и учители. В рамките на проекта „Академия за тийнейджъри: Правото ми на мнение!”, който се изпълнява от Асоциация на европейските журналисти-България и УНИЦЕФ, в партньорство с “Teen Station”, ще бъдат обучавани ученици от СУ „Георги Бенковски” в Пазарджик и Националната гимназия по полиграфия и фотография в София. По време на обученията учениците ще се научат да създават качествено медийно съдържание в социалните мрежи, с което да популяризират каузите си. Едновременно с това те ще добият и основни знания за възможностите и рисковете в социалните мрежи.

  Бюрото на Европейския парламент в София ще събере ученици от училищата посланици на ЕС. Те ще бъдат подготвени от журналисти от АЕЖ-България да създават кампании, които са свързани с работата им като посланици на ЕС. След семинара за учениците АЕЖ-България и Бюрото на Европейския парламент у нас ще организират обучение и за учителите. По време на обучението участниците ще бъдат подготвени да преподават медийна грамотност в часовете си.

  Асоциация за развитие на София също насочва усилията си към учителите с курс в „СофияЛаб”. Обучителната програма е изготвена от международен екип от експерти в рамките на проект „Включващи общности чрез образование за медийна грамотност и критично мислене“, съфинансиран по програма „Еразъм“ на ЕС.

  Пълната програма и подробности за отделните събития може да намерите на страницата на Дни на медийна грамотност. Асоциация „Родители” организира поредица от тематични родителски срещи на тема „Рискове и възможности за децата в интернет – какво трябва да знаят родителите”.

  На 21 февруари предстои турнир, в който чрез дигитални образователни игри отбори ще се състезават помежду си в разпознаването на опасностите за деца в интернет. Игрите са разработени в сътрудничество с Националния център за безопасен интернет и със съдействието на Асоциацията за развитие на София. Всички български училища и учители са поканени да се включат със свои събития или специални часове в кампанията. В тяхна подкрепа Коалиция за медийна грамотност е подготвила примерни програми и пакети с учебни помагала за различните класове. Всички учители, които организират час или друг вид събитие, ще бъдат поканени да разкажат за него и ще станат част от общността „Дигитални звезди в училище”.


   Медийната грамотност е особено актуална тема в дневния ред на новата Европейски комисия и в портфолиото на Комисар Мария Габриел.  Темата е приоритет и за Хърватското председателство. Предвидено е на Съвета по образование, младеж, култура и спорт през месец май 2020 г. да бъдат приети „Заключения относно медийната грамотност в един постоянно променящ се свят“, а в края на месец март Председателството, съвместно с Комисията, ще организира и конференция на тази тема в гр. Загреб.

 

   Пълна информация за примерните програми и пакетите може да намерите тук.

 

  За повече информация:

  Gramoten.li

  E-mail: info@gramoten.liПринтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(06.07 - 05.08.2020)
Министерство на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването »

(06.07 - 05.08.2020)
Министерството на културата обявява втора конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.07.2020)
ИЗЛОЖБА С ЖИВОПИСНИ ТВОРБИ НА БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК-ПЛАКАТИСТ KAМEН ПOПOВ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА „ГАЛЕРИЯ 88“ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 136155230 Изработка : MediaPointDS