BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 16.04.2021
 
       


БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛОЖИ ДА Е ДОМАКИН НА СРЕЩА, НА КОЯТО ДА БЪДЕ ОБСЪДЕН НАПРЕДЪКЪТ ПО СЪЗДАВАНЕТО НА ФОНД ЗА КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА СТРАНИТЕ ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

обратно

(03.02.2020)

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева участва в Шестата среща на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа под мотото: „Утвърждаване ролята на културата за устойчиво развитие“. Форумът се проведе на 1 февруари в Риека, Република Хърватия.

Хърватското председателство на Съвета бе избрало като тема на провелата се дискусия мобилността на творците и сътрудничество по общи проекти в региона. Министрите и ръководителите на делегации се обединиха около разбирането, че осигуряването на повече възможности за мобилност в областта на културата е важен елемент от политическия дневен ред на всяка една от страните от Югоизточна Европа, както и на тези от Европейския съюз. В изказванията си те подчертаха, че международната мобилност на творците и културните дейци е от основно значение за изграждането на споделено културно пространство, като допринася и за разпространението на нови идеи в региона на ЮИЕ и създава преки връзки между народите и държавите.

Министрите потвърдиха, че съществува значителен потенциал за насърчаване на мобилността и контактите между хората. За тази цел може да бъде засилено сътрудничеството между нашите страни чрез съвместна работа на националните културни институти, както и на други институции - музеи, галерии, общини. В голяма част от изказванията бе подчертана ролята на дигитализацията като фактор за развитие на мобилността, тъй като цифровата среда и технологиите позволяват трансграничен обмен на културно и творческо съдържание.  

В изказването си зам.-министър Гешева подчерта необходимостта от това да обърнем повече внимание на различните възможности за финансиране, които биха могли да бъдат от значение в контекста на мобилността. Става въпрос не само за национални фондове, но и европейски ресурси, в зависимост от специфичните обстоятелства и в съответствие с правилата на инструментите, които ще бъдат използвани. Тези мерки могат да са полезни по отношение на подкрепа за резиденции, стажове, участие във фестивали, професионални срещи, партньорства, програми за обучение, но също така и предоставяне на техническа помощ.

В края на Форума Министрите на културата и ръководители на делегации приеха и Декларация от срещата в Риека. В нея те подчертават, че продължават съвместните си усилия за укрепване на сътрудничеството между Съвета на министрите на културата на държавите членки от Югоизточна Европа с цел споделяне на знания и информация в културния и творческия сектор, по-специално - най-добри практики и опит във взаимоотношенията на културата с други сектори, като регионалното и териториалното развитие, туризма, образованието, политиките в областта на околната среда и здравните сектори, както и секторните политики, за да се постигнат целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. Министрите подчертават, че следва да се обърне специално внимание на укрепването на капацитета на културните и творческите индустрии като един от най-бързо развиващите се сектори с огромни възможности за икономическо развитие. За да се постигне това, следва да се насърчават партньорствата с публичния и частния сектор, както и с гражданското общество.

В края на Декларацията министрите подчертават своята решимост да продължат работата си по създаване на Фонд за културно сътрудничество на страните в Югоизточна Европа в рамките на Съвета на министрите. В тази връзка отправят благодарности към Република България за изработените първоначални документи за фонда. Министрите насърчават старшите служители да постигнат напредък по работата върху тях.

В тази връзка Република България предложи своето домакинство през м. април 2020 г. за организиране на тематична среща на комитета на старшите служители на Съвета за обсъждане на учредителните документи по основаване на Фонда.Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(14.04 - 31.12.2021)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - КЪРДЖАЛИ »

(12.04 - 31.12.2021)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ОТДЕЛ „НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО“ В ДИРЕКЦИЯ „КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИ И ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА” »

виж всички »
Зала "Средец"
виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 145735731 Изработка : MediaPointDS