BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 06.06.2020
 
       


МИНИСТЪР БАНОВ: ПЛОВДИВ ПОСТАВИ САМО НАЧАЛОТО НА ЕДИН УСТОЙЧИВ ПРОЕКТ - "ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА"

обратно

(13.01.2020)

    „Европейска столица на културата е дългосрочен проект. През изминалата година поставихме само началото, един позитивен старт и постижение за културата на България, на Европа и на света. Сега предстои сериозна работа и от всички нас зависи устойчивостта на този проект и той да продължи във времето. След години съм убеден, че ще носи добавена стойност в развитието на нашия дух и култура. Всичко се случва, когато хората са обединени“. С тези думи  министърът на културата Боил Банов се включи в церемонията по предаване на титлата "Европейска столица на културата" от Пловдив на Голуей (Ирландия) и Риека (Хърватска). Събитието в Дом на културата „Борис Христов“ откриха домакините – кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Пламен Панов посрещнаха партньори, представители на изпълнителната и местната власт, дипломатическия корпус, гости от семейството на европейските столици и част от екипите, работили по проекта през годините.

   Пловдив предаде своето послание към носителите на титлата за 2020-а година под формата на пластики, които обединяват мотото на "Пловдив 2019" и на които е изписано: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. Двата символа са изработени от парче сиенитна скала от пловдивския художник Атанас Хранов.

   Точно 365 дни след официалното откриване на първата в България Европейска столица на културата гостите и зритeлите на тържествената вечер, които имаха възможност да я проследят на живо чрез онлайн платформите, си припомнихме едни от най-значимите моменти и мащабни събития през годината - емблематичните фестивали Opera open, Plovdiv Jazz Fest, Hills of Rock, Лятно кино в парка, Фестивалa на светлините, също и инициативите за създаването на първия градски шрифт, работата с читалищата, международните изложби, отбелязването на годишнината от падането на Берлинската стена и стотици други събития, които ще останат в културната история на града. Пловдив е бил сцена на повече от 900 културни събития, 4600 артисти са посетили града на тепетата по време на домакинството му, 2 милиарда души са гледали чрез преките излъчвания събития от културния календар.

   Церемонията беше съпроводена от музиката на Годишните времена на Вивалди, като спектакълът беше поверен на екипа на Държавна опера - Пловдив. Специално за церемонията в родната си страна се завърна виртуозната цигуларка Лия Петрова – международен артист, прославящ България по света, носителка на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен" в Дания, свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapel.

   В тържествeната програма се включиха възпитаници от три от училищата по изкуствата към Министерството на културата в града – Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

   Гостите имаха възможността да се насладят на изпълнения на виртуозната цигуларка Лия Петрова – международен артист, прославящ България по света, носителка на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен" в Дания; Камерен хор на Опера Пловдив под диригенството на местро Диан Чобанов с концертмайстор Виеслав Новак; Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, солисти - Светлана Иванова, Вера Гиргинова и Димитър Панайотов – тромпет; младия цигулар от музикално училище „Добрин Петков“ Виктор Василев; балетистите Петя Колева и Стефан Вучков. Сценографията на спекталъла бе дело на Николина Костова-Богданова.

   Снимки можете да разгледате във Фотогалерията на сайта. Фото кредит: Александър Богдан Томпсън и Росина Пенчева/Студио Пункт.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(02.06 - 02.07.2020)
Национална награда "Христо Г. Данов" 2020 »

(19.05 - 18.06.2020)
Министерство на културата обявява сесия за финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития и спектакли в областта на танцовото изкуство, реализирани от културни организации, осъществяващи професионална дейност в областта на танцовото изкуство, които не са държавни или общински културни институти »

виж всички »
Зала "Средец"
(27.05 - 15.06.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ПРЕДСТАВЯ: ДИМО КОЛИБАРОВ: „ПЪТУВАНЕ“ – БИБЛИОФИЛСКИ АЛБУМ, ОФОРТИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 135365974 Изработка : MediaPointDS