BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Събота, 15.08.2020
 
       


МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ КОМИСАР ЗА „ИНОВАЦИИ, НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖ“ МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОБСЪДИХА ПРИОРИТЕТИТЕ И ЗАДАЧИТЕ ПРЕД РЕСОРА

обратно

(13.12.2019)

   Министърът на културата Боил Банов и европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел обсъдиха приоритетите в най-обширния ресор на Европейската комисия за следващия петгодишен период. Срещата между двамата се състоя в Министерството на културата днес, 13 декември 2019 г.
   Сред темите на разговора между министъра на културата и българския представител в Европейската комисия бяха възможностите на страната ни да участва в проектите и инициативите на Комисията, свързани с културата, както и по какъв начин страната ни и богатото й наследство да бъдат представени не само в седалището на европейските институции - Брюксел, но и в другите европейски градове. Обсъдени бяха възможностите, които дава най-голямата предлагана досега програма за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт Европа“ (2021 – 2027 г.) и връзката й с националните или регионални програми, както и рамковата програма „Творческа Европа“ за подкрепа на проекти в културния и аудио-визуалния сектор в областите: кино, телевизия, музика, литература, изпълнителски изкуства и традиции.

   Министър Банов и еврокомисар Габриел обсъдиха и конкретни стъпки по отношение на засилването на сътрудничеството с най-голямото обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство в ЕС - „Европа ностра“, в която членуват близо 250 организации, институции и индивидуални участници, както и продължаването на успешното партньорство с Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел.

   Министър Боил Банов подчерта, че зад голямото признание за страната ни стои и голямото предизвикателство да бъдат обединени културата и образованието с иновациите и научните изследвания и те да заработят като общ екип с общи цели. За страната ни една от най-важните задачи е дигитализацията на културното наследство и на фондовете на културните институти, която би спомогнала за опазването му и за борбата с трафика в европейски мащаб, подчерта министър Боил Банов. Комисар Мария Габриел от своя страна отбеляза, че нейната цел като ръководител на ресора ще бъде именно работа в посока на влизането на културата в университетите, в креативната индустрия и иновациите, като популяризирането и социализирането на културното наследство е един от водещите приоритети.

   Проект, по който Европейската комисия и българското Министерство на културата ще работят заедно, е „Творците срещат училищата“. Идеята на инициативата е световноизвестни имена в областта на изкуствата и културата да влязат в класните стаи на европейските училища и те да се превърнат в творческа учебна среда. Целта е реалното преминаване от STEM към STEAM в сферата на образованието и затова е важна добавката „А“, (за Arts-изкуства), подчерта еврокомисар Габриел.

   Министърът на културата увери българския еврокомисар, че в лицето на институцията има партньор в реализирането на всички проекти, свързани с творческите индустрии - важни източници на трудова заетост и икономически растеж.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(11 - 25.08.2020)
ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО РЕДА НА ПРАВИЛАТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА НА РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА »

(27.07 - 17.08.2020)
СЕСИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА НА ФЕСТИВАЛИ В ОБЛАСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО »

виж всички »
Зала "Средец"
(01 - 31.08.2020)
ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ” ОТВАРЯ ВРАТИ ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 137087303 Изработка : MediaPointDS