BG / EN | Начало | Карта на сайта | Контакти | RSS Петък, 24.01.2020
 
       


УЧЕНИЦИ НА НУКК ПРЕДСТАВИХА ИЗЛОЖБА НА ИЗРИСУВАНИ ВРАТИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

обратно

(11.12.2019)

Посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди, председателят на НС Цвета Караянчева, зам.-министърът на културата Румен Димитров, директорът научилището Величка Велянова, депутати и възпитатели от училището откриха изложбата, подредена съвместно с именития художник Иван Яхнаджиев

Изложба на изрисувани врати на класни стаи представиха учениците от втори и трети клас на Националния учебен комплекс по култура (НУКК) в Народното събрание днес. Вратите, превърнали се в произведения на изкуството, са изработени лично от децата под ръковоството на именития български художник Иван Яхнаджиев, който от години работи с малките дарования на Италианския лицей.
Изложбата откри лично председателят на парламента Цвета Караянчева, в присъствието на     посланика на Италия Н. Пр. Стефано Балди, зам.-министъра на културата Румен Димитров, директора на училището Величка Велянова, депутати от Комисията по културата и медиите и възпитатели от училището.
Председателят на НС Цвета Караянчева поздрави малките художници и отправи покана да изрисуват и някоя от вратите на парламента. Идеята за инициативата е на посланик Балди, който отбеляза в приветствието си, че първата изрисувана врата е била в представителството на италианската република в София.
„Изкуството е велика сила за възпитанието на децата, те стават по-добри и честни хора след допира с изкуството“, каза в словото си директорът на НУКК Величка Велянова. Тя препоръча на политиците, когато мислят за стратегии в полза на образованието и възпитанието на поколенията, да имат предвид и този пример. 
Директорът на НУКК беше наградена и с почетния плакет на Народното събрание от председателя на парламента Цвета Караянчева за дългогодишните й заслуги като добър ръководител, педагог и човек.   
Министерството на културата изключително много се гордее с инициативите и постиженията на своите училища по изкуството и културата, отбеляза при откриването на изложбата заместник-министър Румен Димитров. Той отбеляза, че тази изложба е добър пример за реализацията на идеите в образованието, които институцията поде през годината. Зам.-министърът на културата припомни, че съвместно с Министерството на образованието и науката беше подписано споразумение за сътрудничество между училища и държавните културни институти, от една страна, и от друга - бяха променени правилата за това известни и световнопризнати български творци да имат възможност активно да работят с децата и да участват в учебния процес.
„Красотата, постигната от учениците на НУКК под ръковоството на техните ментори, е прекрасен пример за това как културата, изкуството и просветата могат да си взаимодействат и за това как знанията и уменията могат да намерят своята реализация в живота“, отбеляза заместник-министър Димитров.
Той благодари на всички, които подават ръка на младите дарования и за вратите, които отварят пред тях.


Принтирай Изпрати на e-mail
обратно

Културен календар
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
цялата програма »
Конкурси/Обяви
(15.01 - 31.12.2020)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ФИЛМОТЕКА - СОФИЯ »

(15.01 - 31.12.2020)
СПИСЪК НА КАНДИДАТИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР” НА НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СОФИЯ »

виж всички »
Зала "Средец"
(09 - 31.01.2020)
Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков »виж всички »
 
© Министерство на културата на Република България, 2006 | Посещения: 132035014 Изработка : MediaPointDS